Zdravje > Aktualno
1337 ogledov

Operacija tumorja na možganih: Prva takšna operacija pri nas

Operacija možganskega tumorja UKC
V ljubljanskem kliničnem centru so najmalignejši tumor možganov glioblastom operirali s pomočjo fluorescentnega označevalca in robotsko navigacijo, kar pomeni prvo takšno operacijo pri nas.

Gre za uvajanje najsodobnejše metode kirurškega zdravljenja pri nas, so sporočili z Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCLJ) in dodali, da imajo na leto od petdeset do šestdeset bolnikov z diagnozo malignega tumorja, ki ga imenujejo glioblastom multiforme.

Operacija možganskega tumorja | Avtor: UKC Ljubljana UKC Ljubljana
 Najmalignejši tumor možganov so operirali s pomočjo fluorescentnega označevalca in robotske navigacije, kar pomeni prvo takšno operacijo pri nas.

"Oba oba pripomočka skupaj bosta omogočila temeljitejšo in še varnejšo odstranitev glioblastomov,  podaljšala čas brez ponovitve bolezni in zvišala kakovost življenja," je povedal prof. dr. Roman Bošnjak,  predstojnik KO za nevrokirurgijo Kirurške klinike UKC Ljubljana.

Tri ure pred operacijo pacient zaužije posebno 5-aminolevulinska kislino, ki se kot prašek raztopi v vodi. Tekočina se kopiči v tumorjih celicah možganov in se v njih presnovi v fotoodsevni presnovek, ki se pod osvetlitvijo z modro svetlobo začne svetlikati z značilno svetlo vijolično barvo (tumor) na temnomodrem ozadju, ki predstavlja  normalne možgane," pojasnjujejo na UKC. 

"Izvajanje robotske navigacije in 5-ALA fluorescence omogoča poseben mikroskop Zeiss Pentero 900, ki smo ga na KO za nevrokirurgijo Kirurške klinike UKC Ljubljana kupili julija letos. Mikroskop v smeri tumorja robotsko obrača nevronavigacija Medtronic Stealth Station v.7 in sproti predvaja nevrokirurgu obris tumorja na poljubni globini in usmerjenosti mikroskopa," je še povedal nevrokirurg in predstojnik oddelka Bošnjak.

Operacija možganskega tumorja | Avtor: UKC UKC
Prvo operacijo sta sicer opravila nevrokirurga Tilen Žele in Alenka Vittori, 5-ALA pa jima je pomagala,  da sta pod mikroskopom in pod svetlobnim filtrom vidila tanke zaplate spremenjenih celic na obrobju tumorja, ki so na normalni svetlobi skoraj neločljive od normalnih  možganov, pod modro svetlobo pa se pokažejo v svetlo vijolični barvi, in se jih lahko tako vidno označene temeljiteje in varneje odstrani:

"To je še posebej pomembno ob koncu operacije, v globini na meji med tumorjem in zdravimi možgani,  in v bližini predelov pomembnih funkcij možganov.  Robotska navigacija omogoča nevrokirurgu skozi okular mikroskopa med operiranjem videti obris tumorja, ki ga izračuna računalnik iz MRI slik bolnika (računalniški 3D model glave in možganov bolnika)," so še pojasnili na UKC Ljubljana.

dezurni@zurnal24.si
     

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.