Svet
38 ogledov

Operirali raka, ki ga sploh ni imela

operacijska soba, operacija, zdravniki Shutterstock
Britanki so zdravniki diagnosticirali hitro napredujoči rak na prsih. Štiri dni po operaciji so ji sporočili, da je diagnoza napačna.

39-letna britanka Elizabeth Dawes je marca 2013 v bolnišnici New Cross Hospital v bližini Stafforda, prestala težko operacijo med katero so ji iz desne dojke odstranili tumor poleg tega pa tudi  pazdušne bezgavke. Biopsija  je namreč pokazala, da ima na prsih hitro napredujočega raka v tretjem stadiju. Štiri dni po operaciji pa je bolnica doživela nov šok: zdravniki so ji namreč povedali, da so zamešali izvide treh pacientk in da je bil njen test negativen. Zdravniki so jo tako operativno odstranili nenevaren tumor, poroča The Telegraph. .

Predlagali popolno odstranitev obeh dojk

"Popolnoma sem zgrožena nad tem, kar sem prestala in še vedno skušam razumeti, kako se je to zgodilo," pravi Dawesova, ki je tudi sama kot medicinska sestra delala v bolnišnici New Cross Hospital. Zdravniki so ji zaradi slabe prognoze sprva predlagali celo dvojno mastektomijo, odstranitev obeh prsi v celoti, ter estetsko operacijo, vendar je ta poseg zavrnila. "Po tem, ko so mi dejali, da imam agresivnega raka, sem se seveda bala najhujšega. Začela sem razmišljati, kaj bo z otroki in pripravljat finančni načrt," razlaga Dawesova.

Odvetniki zdaj ugotavljajo, kako je do takšne napake sploh lahko prišlo. "Gre za šokanten primer zaradi katerega je gospa Dawes prestala hude bolečine, nepotrebno operacijo, ki ji je pustila tudi brazgotine," pravi njena odvetnica Louse Hawkley. Dawesova po dveh letih še čuti bolečine.

Drugi bolnici dobili pravo terapijo

V bolnišnici so napako proznalo in zagotovili, da nobena od drugih dveh pacientk zaradi zmešnjave z izvidi, ni bila napačno zdravljena, Dawesovi pa so se javno opravičili. "Glede incidenta teče pravni postopek v katerem bomo popolnoma sodelovali," je povedal tiskovni predstavnik bolnišnice.

Elisabeth Dawes, ki je pred operacijo delala ravno na onkološkem oddelku, kjer zdravijo bolnice z rakom na prsih, je zaradi malomarnega zdravljenja na tem oddelku dala odpoved in se zaposlila kot negovalka v domu za starejše.

 dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.