Svet
39 ogledov

Opolnoči začne veljati prekinitev ognja

Kobane EPA
Ruski predsednik Vladimir Putin je sporočil, da so sirska vlada in uporniki podpisali dogovor o prekinitvi ognja po celotni Siriji, nad uresničevanjem bosta bdeli Turčija in Rusija.

Vladimir Putin je na srečanju z zunanjim in obrambnim ministrom, ki ga je prenašala televizija, sporočil, da so sirska vlada in oborožena opozicija podpisali tri dokumente - dogovor o prekinitvi ognja na celotnem ozemlju Sirije, dogovor o ukrepih za nadzor prekinitve ognja ter izjavo o pripravljenosti za začetek mirovnih pogajanj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obrambni minister Sergej Šojgu je sporočil, da bo prekinitev ognja začela veljati ob polnoči po lokalnem času in da zajema okoli 62.000 uporniških borcev. O dogovoru so se pogajali dva meseca, je dodal.

Mirovna pogajanja v Kazahstanu

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je napovedal začetek priprav na mirovna pogajanja v kazahstanski prestolnici, Astani, na katerih bosta sodelovali tudi Turčija in Iran. Dodal je, da sta Ankara in Teheran izrazila pripravljenost, da bodo skupaj z Moskvo bdeli nad morebitnim mirovnim sporazumom, ki bi ga lahko sklenili v Astani.

Glavna sirska opozicijska skupina, Sirska nacionalna koalicija, je sporočila, da podpira prekinitev ognja in je pozvala vse strani k njenemu spoštovanju.

Vendar je Samir Našar iz Sirske nacionalne koalicije dejal, da bo Svobodna sirska vojska odgovorila, če bo prišlo do kršitve dogovora, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Začetek ob polnoči

Poveljstvo sirske vojske, ki je potrdilo podpis dogovora, je sporočilo, da bo vojska ob polnoči po lokalnem času ustavila vse sovražnosti na ozemlju Sirije. Poudarila pa, da to ne velja za boje proti skrajni skupini Islamska država in drugim terorističnim skupinam, še piše AFP.

Putin je ob tem napovedal zmanjšanje ruskih sil v Siriji, a poudaril, da bo Moskva še naprej podpirala režim sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Septembrska prekinitev padla v vodo

Do dogovora o prekinitvi ognja na celotnem ozemlju države je prišlo teden dni po tem, ko je sirska vojska ponovno zavzela Alep. To je bil tudi najhujši udarec za opozicijo od začetka konflikta v državi leta 2011.

Gre za prvo vsedržavno prekinitev ognja od septembra, ko je med 12. in 19. septembrom veljala prekinitev ognja, dokler ni zaradi več kršitev dogovor propadel. Pred tem je bila prekinitev ognja vzpostavljena še februarja. Pri obeh dogovorih sta sodelovali Rusija in ZDA. Današnji dogovor pa je prvi, v katerem je sodelovala tudi Turčija, sicer podpornica sirske opozicije.

Kljub temu, da Rusija in Turčija v sirskem konfliktu stojita na nasprotnih straneh, sta skupaj oblikovali že dogovor o prekinitvi ognja v Alepu, ki je omogočil evakuacijo civilistov in upornikov.
Od začetka spopadov v Siriji marca 2011 je v tej državi življenje izgubilo že več kot 310.000 ljudi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.