Slovenija
51 ogledov

Opozicija v skrbeh: nova ministrica, novi davki?

Mateja Vraničar mediaspeed
Pričakovati je, da bo Mateja Vraničar Erman potrjena za novo finančno ministrico. Kandidatka ima široko podporo koalicije. Opozicijo skrbijo morebitni novi davki.

Državni zbor bo o novi ministrici odločal septembra. Ni še jasno, ali se bo to zgodilo na redni seji v drugi polovici meseca ali bo pred tem sklicana izredna seja. Pričakovati je, da bo kandidatka dobila dovolj glasov že s strani koalicijskih poslancev, ki njeno imenovanje podpirajo. 

V SMC njeno delo ocenjujejo kot izjemno odgovorno, vestno in strokovno, zlasti na področju javnih financ in proračuna. Poslanska skupina SD pričakuje, da bo nadaljevala z uresničevanjem začrtanega dela ministrstva. Poleg tega pa pričakujejo tudi večji angažma pri vprašanjih zagona investicijskih sredstev ter več proaktivnega pristopa pri postopni odpravi ukrepov stroge varčevalne politike. V DeSUS-u vidijo njeno imenovanje kot najboljše v danih okoliščinah.

Zaskrbljena opozicija

Opozicijska SDS je zaradi njenega imenovanja v skrbeh, saj naj bi se tako nadaljevala neustrezna trošarinska politika, neučinkovito črpanje evropskih sredstev. Pričakujejo pa tudi uvedbo novih davkov in poviševanje že obstoječih. V NSi si želijo resnih strukturnih sprememb na področju gospodarstva in upajo, da bo ministrica bolj prisluhnila predlogom opozicije. 

V poslanski skupini nepovezanih poslancev menijo, da se je v preteklosti Vraničarjeva že izkazala z veliko mero strokovnosti in poznavanja področja dela finančnega ministrstva. Poslanka Alenka Bratušek pa meni, da "na žalost nima potrebne politične moči, ki je ključna za uspešno opravljanje funkcije ministra za finance".

Poslanci ZL kandidatke ne bodo podprli, ker nasprotujejo ekonomski politiki vlade, v kateri sodeluje. Poslanec madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz je napovedal, da jo bo podprl, če bo nadaljevala dosedanje delo v smeri, kot je bila začrtana.

 

 
Komentarjev 4
  • Ferluci 07:50 26.avgust 2016.

    Čedalje več ministrantov imamo, ki imajo poglede crknjehih rib.

  • dragec 07:49 26.avgust 2016.

    tudi črna banda nas je razveseljevala z novimi davki

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 00:02 26.avgust 2016.

    Ta ženska ni nikoli delala v privatnem sektorju in si služila denarja na prostem trgu. Sedaj bi pa rada spet nove davke pobirala, da bodo imeli uslužbenci za višje plače.