Slovenija
11 ogledov

Opozicijaska SDS bo vložila zahtevo za interpelacijo vlade

Janez Janša Žurnal24 main
Naslednji teden bo poslanska skupina SDS v DZ vložila zahtevo za interpelacijo dela vlade, je napovedal njen predsednik Janez Janša.

"Ker vlada ni bila sposobna narediti resne ocene svojega dela, smo to naredili mi. Naš strokovni svet je primerjal po resorjih, kaj je ta vladna koalicija obljubljala pred dvema letoma in kaj je naredila. In naslednji teden bo poslanska skupina SDS v državnem zboru vložila zahtevo za razpravo o delu vlade, interpelacijo o delu vlade, kjer bomo mi predstavili to primerjavo in bomo tudi vladi dali še eno priložnost, da na te stvari odgovori, da povedo, zakaj več kot 90 odstotkov tega, kar so zapisali v koalicijsko pogodbo, po polovici mandata, po prvi polovici, ki je vedno najbolj produktivna, ni uresničeno," je v nagovoru ob srečanju Obljubljanske regije SDS napovedal njen predsednik Janez Janša.  "Verjetno bodo zavlačevali, ampak še letos bo DZ opravil to razpravo in miza bo po tej razpravi precej bolj čista,"  meni.

Janša: Mandata ne bodo speljali do konca

Če bi bil mandat cel, kar ne bo, smo teoretično na polovici tega mandata, pravi Janša. "S strani vlade smo slišali v glavnem kitenje s tujim perjem, da imamo stabilno gospodarsko rast, padanje brezposelnosti in da nam agencije dvigujejo ocene, ki so pomembne za mednarodne finančne trge. Če pogledamo to stabilnost in gospodarsko rast, moramo vedeti, da ti rezultati, manjši proračunski primanjkljaj, vse to temelji na naporih, ki smo jih mi vložili v sanacijo gospodarske krize."

Strokovni svet SDS je  v zadnjem mesecu primerjal po resorjih, kaj je ta vladna koalicija obljubila pred dvema letoma in kaj je naredila. Ob tem je spomnil, da je strokovni svet SDS od začetka letošnjega leta za vsak resor predlagal načrt konkretnih ukrepov, kako stvari izboljšat in da bi to kljub blokadam prišlo do slovenske javnosti. "Predlagali smo konkretne ukrepe tudi kar se tiče financiranja projektov v nacionalni infrastrukturi, ustanovitev narodne garde, konkretne ukrepe za racionalizacijo javne uprave, ključne rešitve, ki so potrebne, da se popravijo stvari v našem zdravstvu - to smo predlagali tik pred poletjem, v tem mesecu pa ukrepe na področju kmetijstva in podeželja, saj je še predvsem gozdarstvo zelo prizadeto," je naštel Janša.

"Ne bodite presenečeni, če se predčasne volitve zgodijo drugo leto."

Ko bodo naslednje volitve, ne bo nihče mogel reči, da SDS nima programa, pravi vodja največje opozicijske stranke. "Ne bodite presenečeni, če se predčasne volitve zgodijo drugo leto."

O možnosti vložitve interpelacije zoper celotno vlado je svet stranke razpravljal že pred dvema tednoma na srečanju v Lenartu, vendar takrat konkretnih odločitev glede tega še niso sprejeli.

Cerar: Popolnoma neprimerno

Miro Cerar | Avtor: EPA EPA

Na napoved Janeza janše se je po poročanju STA odzval premier Miro Cerar. "Razumem, da želi opozicija s tem dosegati neke politične cilje, ampak ta hip je to popolnoma neprimerno. Prepričan sem, da bomo lahko dokazali, da je to neutemeljeno."

Predsednik vlade meni, da to ni primeren način obravnavanja vlade, "ko imamo toliko pomembnih izzivov in bi bilo veliko bolje, da bi se ob kakšnem projektu opozicija in koalicija tudi povezali". Ampak očitno se nekateri že osredotočajo na prihodnje volitve, je dejal in dodal, da se ta hip ukvarja z delom, ki ga vlada opravlja in ga mora opraviti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 54
  • dragec 17:03 26.september 2016.

    jebali te rodečkasti

  • Zmago 08:41 26.september 2016.

    A maš v mislih Türka in njemu podobne ???

  • macola 19:45 25.september 2016.

    No, bom napisal "državni primankljaj" in "državni dolg".....je tu razlika, če si tako pameten? Napisal sem Nemčijo, kaj boš pa rekel za Francijo, Anglijo, Belgijo, .... So jih komunajzerji postavili, a ne....Se ti zdi, da v teh 50 letih nismo ...prikaži več nič zaostali za zahodnim svetom?