• Sob 12 do 23 °C
  • Ned 15 do 22 °C
  • Pon 17 do 25 °C
več na vreme.net

Onesnaženost

2 komentarja

Opozorilo Agencije za okolje

Bivalne prostore učinkovito prezračite, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja ...

A. Š. / Ljubljana

 

(Foto: epa)

Strokovnjaki z Agencije RS za okolje (Arso) so izdali opozorilo o povišani onesnaženosti zraka z delci PM10 v številnih Slovenskih mestih.

“Danes in v naslednjih dneh pričakujemo preseganje mejne vrednosti PM10 v celinski Sloveniji. Koncentracije bodo visoke preko celega dneva,” opozarjajo. Napoved ravni onesnaženosti po slovenskih mestih lahko spremljate TUKAJ.

Predvsem v zimskem času

“Onesnaženost zraka z delci ima lahko pomembne vplive na zdravje ljudi. Povišane ravni delcev v zraku se pojavljajo predvsem pozimi, ko se prometu, ki je pomemben vir onesnaženosti zraka, priključijo še dodatni viri - kurišča in neugodni klimatski pogoji,” pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

 
Najvišje ravni onesnaženosti zraka z delci lahko po njihovih besedah pričakujemo v večjih urbanih središčih, kjer je prisotnih veliko virov onesnaževanja zraka: “To so predvsem Celje, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto, Zagorje, Trbovlje in Hrastnik. Za navedena območja mestnih občin in Zasavja je Vlada RS v obdobju 2013-2014 sprejela Odloke o načrtih za kakovost zunanjega zraka, ki vključujejo ukrepe za izboljšanje stanja.”

ARSO sicer pripravlja napoved verjetnosti za preseganje mejne dnevne koncentracije tudi za mestni občini Koper in Nova Gorica. V naslednjih dneh je za Koper napovedana srednja, za Novo Gorico pa majhna verjetnost za preseganje mejne vrednosti.

Priporočila NIJZ 

Vsi prebivalci, zlasti pa ranljive skupine kot so dojenčki in otroci, starejši, srčni in pljučni ter sladkorni bolniki, ob epizodah povišane onesnaženosti zraka z delci upoštevajmo naslednja priporočila:

  • Redno spremljajte obvestila in napovedi Arso. 
  • Omejite fizične aktivnosti, zlasti na prostem;
  • Bivanje na prostem omejite na čas, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja. Pri tem se izogibajte bližini prometnic, izberite park ali gozd, ne izvajajte napornejših fizičnih aktivnosti, omejite se na sprehod;
  • V zaprtih prostorih ne kadite in ne prižigajte sveč;
  • Če imate vgrajene ventilacijske sisteme, morate v njih uporabljati za delce visoko učinkovite HEPA filtre;
  • Bivalne prostore učinkovito prezračite, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja (običajno v zgodnjih jutranjih urah, pred prometno konico);
  • Bodite pozorni na simptome in znake, kot so kašelj ali pomanjkanje sape. To so opozorila, da je treba napore zmanjšati;
  • Kronični pljučni (astma, KOPB) in srčni bolniki naj redno jemljejo predpisano terapijo, pri roki pa naj imajo tudi zdravila za hitro lajšanje napadov oziroma poslabšanj. Pospešen srčni utrip, pomanjkanje sape ali neobičajna utrujenost lahko napovedujejo resno poslabšanje osnovne bolezni. V takih primerih naj hitro poiščejo zdravniško pomoč.

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarja (2)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima