• Sob 18 do 28 °C
  • Ned 16 do 25 °C
  • Pon 18 do 26 °C
več na vreme.net

Ošpice

4 komentarji

Opozorilo Američanom pred potjo v Italijo

Število obolelih za ošpicami v Italiji še narašča.

S. H. H.

 

(Foto: profimedia)

 
"Z epidemijo ošpic se v tem trenutku soočami mi in Romuni. Letos smo zabeležili 1500 primerov obolelih, lani v istem obdobju 800. Bolezen razsaja tudi med otroci, ki ne morejo biti cepljeni," pravi predsednik italijanskega inštututa za zdravje Walter Ricciardi.

V Italiji je proti ošpicam cepljenih 85 odstotkov dvoletnikov. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa za preprečevanje širjenja okužb priporoča vsaj 95-odstotno cepljenost

Ameriški center za nadzor je svoje državljane, ki potujejo v Italijo opozoril pred nevarnostjo te potencialno smrtne bolezni. "Američani so brez ošpic nekaj mesecev, zato razumem, da so zelo previdni," pravi Ricciardi. V ZDA trenutno poteka obsežna kampanjo, s katero država starše poziva, naj cepijo svoje otroke.

V Sloveniji smo leta 2015 zabeležili 18 primerov ošpic. Prenesene so bile iz Italije. Pred uvedbo obveznega cepljenja proti ošpicam soo v Sloveniji beležili nekaj smrti letno zaradi ošpic, po letu 1970 do danes pa le tri smrti oziroma od leta 1995 nobene smrti.

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarji (4)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima