Svet
30 ogledov

Oproščen 70 let po usmrtitvi

Električni stol Profimedias
Po 70 letih so so oprostili 14-letnega dečka, ki so ga v Južni Karolini usmrtili leta 1944. Sodnica je usmrtitev označila kot eno izmed največjih krivic.

Štiranajstletnega Georga Stinneyja Jr. so leta 1944 usmrtili v Južni Karolini, ker naj bi ubil dve belopolti najstnici. Po poročanju ameriških medijev je bil deček tako majhen, da so ga na  električnem stolu posadili na knjige. Pri 14-letih Stinney velja za najmlajšo usmrčeno osebo v 20. stoletju v Združenih državah Amerike.

Temnopoltega Stinneyja so aretirali, ker naj bi do smrti pretepel dve dekleti v segregiranem mestu Alcolu, a zato niso imeli nobenih materialnih dokazov. Obsodili so ga na podlagi pričanja treh policistov, ki so zatrdili, da sta se Stinneyja in njegovo osemletna sestra tisti dan pogovarjala z umorjenima dekletoma. Stinney je nato v nekajurnem sojenju umora priznal. 

Včeraj, po 70 letih, pa je okrožna sodnica Carmen Mullen v sodnem postopku, ki je trajal manj kot en dan, razveljavila njegovo sodbo. Za to odločitev pa naj bi vseeno potrebovala štirikrat več časa kot so ga leta 1944 potrebovali za sojenje Stinneyju. Sodnica pa je njegovo usmrtitev označila kot eno izmed največjih krivic. Sodbo pa je razveljavila zaradi procesne napake, saj naj bi bilo priznanje izsiljeno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.