Magazin > Lepota & telo
181 ogledov

Devet najbolj zdravih pri nas

česen Shutterstock
Superživila so bogata s hranili, vitamini in minerali in veljajo za prehrano za izboljševanje zdravja. Poglejte, katera lahko sveža dobite pri nas.

Ne glede na to, ali v prehrano vključite eno novo superživilo na teden ali več na dan, boste s tem koristili svojemu zdravju in zmanjšali tveganje za nastanek kroničnih bolezni, pravi Tonia Reinhard v svojem delu Superživila – Najbolj zdrava hrana na tem planetu. Superživila so živila, ki vsebujejo veliko vitaminov, mineralov, beljakovin, vlaknin in drugih esencialnih hranil, pa tudi koristne rastlinske snovi, kot so antioksidanti in zdrave maščobe.

S tem se strinja Alja Dimic, prehranska terapevtka, ki predlaga prehranjevanje s sezonskimi superživili. "S sezonskimi lokalnimi živili lahko naredite veliko dobrega za svoje zdravje," razlaga sogovornica. Dimičeva nam je naštela superživila, ki so trenutno na voljo pri nas.

Cvetača

Spada med dietna živila, saj je ena izmed najlažje prebavljivih vrst zelenjave. Vsebuje veliko vitamina C in mineralov, predvsem kalija. Najbolje jo je zaužiti surovo v sveži solati s prelivi, saj tako ohrani vitamin C in vodotopna hranila.

Brokoli

Je dietno živilo, saj ima na sto gramov le 33 kalorij. Vsebuje veliko mineralov: kalij, kalcij, železo in fosfor ter vitamine A, B in C. Zdravju koristne snovi se najbolje ohranijo, če ga ne kuhamo ali če ga le na kratko popečemo.

Česen

Spada med naravne antibiotike z naravnim eteričnim oljem alicinom, ki mu daje značilen vonj. Vsebuje veliko kalija, selen, vitamine B in vitamin K, ki izboljšuje prekrvavitev ter znižuje odvečni holesterol in pritisk.

Grah

Vsebuje izjemno veliko beljakovin ter je bogat s kalijem, železom in magnezijem. Odlično pomaga pri glavobolih, krčih in pri vseh s počasno prebavo, saj vsebuje veliko balastnih snovi.

Leča

Je prav tako zakladnica beljakovin ter mineralov, kot so kalij, magnezij in cink. Ker je zelo bogata z antioksidanti, velja za dopolnilo k prehrani, ki izboljšuje zdravje.

Kislo zelje

Zelje vsebuje veliko vitamina C, selena, mineralov in vlaknin. Pospešuje prebavo in presnovo ter čisti prebavni trakt. Krepi delovanje celotnega imunskega sistema in je odličen pri hujšanju.

Redkev

Vsebuje veliko vitamina C ter mineralov, kot so kalij, kalcij, železo in fosfor. Dobrodejna je za prebavo, saj pospešuje izločanje prebavnih sokov. Primerna je za vse težave z jetri in žolčem, pri revmah, prehladih in dolgotrajnem kašlju.

Zelena

Zaradi veliko kalija močno spodbuja odvajanje vode. Deluje podobno kot kalijev askorbat, za katerega vemo, da ima najboljšo sposobnost popolne absorpcije v celico, s čimer iz nje odplakne presežek natrija ter drugih toksinov. Priporoča se pri vseh vrstah raka in drugih kroničnih obolenjih, saj poskrbi, da v celice pride kisik.

Jabolko

Uravnava delovanje črevesja, zato zelo krepi delovanje celotnega imunskega sistema – celice slednjega se skrivajo ravno v črevesju. Jabolko vsebuje fosfor, kalij, železo in kalcij. Ne pozabimo na njegovo lupino (kupujmo ekološka jabolka), saj vsebuje vitamine A, B, C in E.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.