Slovenija
20 ogledov

Osem plemenitih za šest junaštev

slovenija 23.02.11 Rok Vori, junak slovenije 2010, podelitev priznanj junak slov
1/7
Nik Rovan
Naslednika pogumnega Roka Vorija bomo razglasili 20. marca.

Uredništvo Žurnala24 bo pod pokroviteljstvom predsednika države Danila Türka v novem letu razglasilo že drugega junaka Slovenije. Kdo bo prejel naslov za leto 2011, bo tako izmed šestih finalistov po izboru uredništva odločila posebna komisija.

Rok Vori, aktualni junak

Zmagovalec lanskega izbora Rok Vori iz Velike Polane je preprečil umor sosede in njene hčerke, ki ju je s sekiro napadel 66-letni mož oziroma oče. Priznanje je Roku konec lanskega februarja v družbi preostalih finalistov podelil predsednik vlade Borut Pahor.  Mladi Pomurec je prejel tudi medaljo policije za hrabrost in bil izbran za Pomurca leta. "Ne vem, ali se kaj ločim od vrstnikov. Mogoče sem imel za odtenek več poguma, ampak mislim, da bi tudi drugi v taki situaciji naredili enako," je povedal aktualni Žurnalov junak Slovenije.

Finaliste leta 2011 predstavljamo v  nadaljevanju.

Matjaž Koritnik

"Deček je hotel mami pokazati, kako zna plavati. Po nekaj zamahih ga je začelo vleči proti dnu, zato je mati skočila za njim, deček se pa se je je oklenil, zato je k dnu povleklo še njo," je materino zgodbo povzel reševalec iz vode na sevniškem kopališču Matjaž Koritnik. Koritnik je tako julija letos s skokom v vodo rešil življenje utapljajočemu se dečku.

Telalović in Lučić

Ljubljanska policista Mehmed Telalović in Andželko Lučić sta v le devetih minutah od trenutka, ko sta izvedela, iz Ljubljanice lani zgodaj spomladi rešila moškega, ki je skočil vanjo. V vodo, ki je imela le dobre štiri stopinje Celzija, je skočil Telalović, Lučić pa je oba ven povlekel z vrvjo.

Jakob Lozar

Dvanajstletni šolar Jakob Lozar iz Črnomlja je bil s starši na počitnicah v Zadru, ko je opazil utapljajočega se dečka. Po tem, ko je odplaval do njega, ga potegnil iz vode in so mu dali umetno dihanje, si je ta opomogel in se Jakobu zahvalil.

Robert Marin in Peter Murko

Robert Marin, prostovoljni gasilec iz Občine Gorišnica, in Peter Murko sta iz Drave rešila žensko, ki je vanjo skočila s Starega mostu v Mariboru. Ker je ženska doživela tudi epileptični napad, se ni upirala, skok v vodo pa je preživela.

Zlatko Pulko

Vrhunski odbojkar Zlatko Pulko iz Šempetra v Savinjski dolini je med sprehodom na Bledu opazil moškega, za katerega so mimoidoči mislili, da plava mrtvaka. Pulko je opazil, da so okončine moškega mlahavo visele in bile že pod vodo, glava pa je bila na srečo še nad gladino. Hitro je skočil v vodo in moškemu morda zadnji trenutek rešil življenje.

Cristian Pugliese

Cristian Pugliese, ribič iz Izole, je februarja letos iz morja rešil koprskega kolega Massima Fičurja. Fičurju je namreč ob trku s turško 193-metrsko ladjo prepolovilo barko, pri čemer je na pomoč na delu barke, ki je ostal na gladini, čakal tri ure. Takrat je Pugliese zaslišal njegove klice na pomoč in na svojo barko potegnil tako Fičurja kot njegovega psička.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.