Zdravje > Prehrana
50 ogledov

Osemkrat bolj zasvojljiv kot kokain

lizika, lizanje, ženska Žurnal24 main
Svetovna zdravstvena organizacija napoveduje, da bo v Evropi do leta 2030 prišlo do zdravstvene krize kot posledica debelosti in sladkorne bolezni.

Sladkor je osemkrat bolj zasvojljiv kot kokain in 80 odstotkov vseh živil vsebuje dodane sladkorje, kot so saharoza, fruktoza, glukoza, laktoza in dekstroza. To je pokazala raziskava, ki so jo opravili na ameriški Univerzi v Stanfordu.

To sta tudi dva izmed razlogov za pandemijo debelosti. Več študij namreč kaže, da zaradi prekomerne telesne teže umre več ljudi kot zaradi lakote. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) napoveduje, da bo v Evropi do leta 2030 prišlo do zdravstvene krize kot posledica debelosti in sladkorne bolezni.

V naslednjih petnajstih letih naj bi namreč - tako WHO - imela dva od treh Evropejcev prekomerno telesno težo. Število sladkornih bolnikov na svetu pa se je že v zadnjih tridesetih letih povečalo za 75 odstotkov oziroma s 108 povečalo na 422 milijonov.

 
Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:57 23.avgust 2016.

    "80 odstotkov vseh živil vsebuje dodane sladkorje"Vso srečo izogibanju veliki večini vseh živil na policah.

  • kapibara 13:18 23.avgust 2016.

    Kila koke, je pa 80 x dražja, od cene kile predelanega sladkorja..

  • izRODEk 08:35 23.avgust 2016.

    Približno 14 dni stroge diete brez sladkorja in si očiščen. Potem pa vnos sladkorjev zgolj s sadjem in si ok. Baje pa, da je noro, ponoči, da ne moreš zaspati, podnevi nemir, razdraženost... Trainspotting. :)