Šport
72 ogledov

Osemletnik s cerebralno paralizo končal triatlon

Osemletni Bailey Matthews je v zadnjih metrih odvrgel pripomoček za hojo in brez pomoči končal zahteven triatlon. V cilju je nato padel v objem očetu.

Ob glasnem navijanju zbranih gledalcev je Bailey Matthews, ki ima cerebralno paralizo, brez pomoči zmogel zadnje metre na zahtevnem triatlonu. Dvakrat je padel, a to mu ni preprečilo prečkanja ciljne črte, sledil pa mu je ganjeni oče Jonathan.

V bližini cilja se je zbralo nekaj sto ljudi, da bi pospremili podvig mladega triatlonca, ki je pred tem preplaval 100 metrov, prekolesaril 4 in pretekel 1,3 kilometra. Baileyjeva starša sta bila presunjena nad podporo, ki jo je dobil njun sin in številom gledalcev, ki so ostali na progi. "Lahko si opazil njegov obraz, ko je prišel okoli ovinka in zagledal množico. Želel je primerno končati tekmo in vsem pokazati, kaj zmore. Odziv gledalcev ga je pripravil do tega, potisnil ga je naprej," je dejala ponosna mati Julie Hardcastle.

Bailey se je sicer rodil devet tednov prezgodaj, pri 18 mesecih pa so mu diagnosticirali cerebralno paralizo. Zanimanje za triatlon je izrazil, ko ga je oče potiskal z vozičkom na svojih tekih, kasneje pa je dobil pripomoček za tek in prirejeno kolo za tekmovanje, začel pa je tudi plavati v lokalnem jezeru.

"Sam si postavlja cilje. Ko gre plavati se odloči in reče 'danes bom preplaval x metrov'. Tudi s to tekmo je želel opraviti. Castle Howard Triathlon je zelo zahteven, proga je zelo groba, brez pripomočkov jo nikakor ne bi zmogel, saj je teren resnično razgiban in neraven. Težko bi bilo tudi za telesno zdrave otroke. Odziv gledalcev pa je bil neverjeten. V cilj je prišel zadnji, a vsi so ga čakali, čeprav jim tega ne bi bilo potrebno storiti," je bil zaradi sinovega podviga presrečen tudi oče.

"Bailey je bil vedno zelo odločen. Če si nekaj želi narediti, bo našel pot, da bo to tudi storil, čeprav morda na neobičajen način. Reči, ki so za nekatere povsem normalne, so zanj težavne. Na primer oblačenje. Vsak dan je vse težje, a to ga ne prizadene. Sam meni, da ni zelo drugačen kot ostali fantje njegovih let. Odločil se je in vedeli smo, da bo to zmogel, nismo pa pričakovali takšne reakcije zbranih. Za nas je normalen deček, vemo, da je nekaj posebnega, odziv gledalcev pa je bil prav tašen. Nam vseskozi daje navdih," pa je zaklučila mati malega junaka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.