Šport
76 ogledov

Osma serija kazenskih strelov za zmago

Miha Brus Acroni Jesenice Anže Petkovšek
Jeseniški hokejisti so v finalu državnega prvenstva prvenstva povedli z 2:1 v zmagah.

Hokejisti Sija Acronija Jesenic so v tretji finalni tekmi državnega prvenstva premagali Telemach Olimpijo po kazenskih strelih z 1:0 (0:0, 0:0, 0:0; 1:0). Jeseničani vodijo z 2:1 v zmagah, naslednja, morda že odločilna tekma, pa bo v četrtek na Jesenicah.

Strelci tudi na tretji finalni tekmi med Olimpijo in Jesenicami niso bili razpoloženi, odlična pa sta bila znova oba vratarja. Žan Us in Olivier Roy sta tako brez prejetega zadetka zdržala 65 minut, prvi je šele v osmi seriji kazenskih strelov klonil Kanadčan, ki ga je ugnal jeseniški kapetan Miha Brus. Us je zbral 40 obramb v rednem delu tekme, eno še v podaljšku.

Olimpija streljala precej več, a brez učinka

Tretja finalna tekma je bila za obe ekipi zelo pomembna. Potem ko sta moštvi izkoristili vsaka svoj domač teren za prvo zmago, je za zmagovalca današnje tekme uspeh pomenil, da je le še korak oddaljen od naslova prvaka. Pred tretjo tekmo so domači ostali brez Nika Pema, ki si je poškodoval prst, pri železarjih pa se je v postavo vrnil Shane Heffernan.

Uvod je bil ljubljanski, toda čeprav se je pred vrati Usa dogajalo več, ni bilo prave nevarnosti za Jeseničane. Prodor Gregorja Koblarja v sedmi minuti se je končal s slabim strelom, pozneje pa so imeli nekaj priložnosti tudi gostje. Na domači strani je bil v tem delu igre najbolj nevaren Anže Ropret. Na jeseniški strani pa je Nik Lahajnar sredi tretjine, ko sta bili obe ekipi spet v polni postavi, zgrešil s kakšnega metra, podobno pa nato minuto pozneje tudi Luka Kalan na drugi strani igrišča.

Ob silovitem pritisku zmajev na začetku drugega dela se je zdelo, da bo Us klonil, toda podobno kot na prejšnji tekmi je bil zelo razpoložen. Ob prvem ljubljanskem "power-playu" so bili nevarni streli Gala Korena, Aleša Mušiča in Andreja Tavžlja, a je vratar gostov vse ubranil. A medtem ko so domači na vse načine iskali pot do zadetka, je imel veliko priložnost za vodstvo Jesenic Sašo Rajsar, toda tudi Roy je bil zbran.

Po manjšem pretepaškem vložku pred vrati Usa je nato v 34. minuti najlepšo priložnost za domače zapravil Žiga Pešut, ko se je sam znašel pred vratarjem tekmecev, a ga ni znal premagati. Minuto zatem pa je imel vratar rdečih tudi nekaj sreče, saj se je plošček od njegove drsalke odbil pred prazna vrata, česar pa domači spet niso izkoristili. Jeseniške priložnosti so bile v tem obdobju redkejše, toda tudi nevarne, kot protinapad v 37. minuti, vendar trije hokejisti v rdečem niso ugnali obrambe v zelenem. Tako kot je ni Aleš Remar v 39. minuti ob številčni prednosti.

Tekma je tako že dobivala obrise scenarija druge, ko je edini gol na dvoboju padel v 43. minuti. Tokrat tudi do tega mejnika gola še ni bilo, Jeseničani pa so vzpostavili ravnotežje, tako da je bil bolj povsem odprt. Zeleno-beli so, kot že tolikokrat v sezoni, zapravili še en "power-play", v nekajminutnem obdobju nove premoči pa nato ne Tavželj ne Koblar nista bila dovolj natančna. A prav v zadnji minuti so bili bližje zmagi gostje, strel Tadeja Čimžarja iz neposredne bližine 23 sekund pred iztekom rednega dela pa je Roy le ustavil.

Odločal je tako dodatek, kjer sta imeli ekipi po nekaj polpriložnosti, a nobene dovolj velike za zmago. Sledili so še kazenski streli.

Izjave po tekmi:

Bojan Zajc, trener Telemacha Olimpije: "Igrali smo zelo dobro tekmo. Glave gor, daleč od tega, da bi bilo že konec prvenstva. V starih časih smo zaostajali že z 0:3, pa smo obrnili rezultat. Imajo prednost, a odločilo se bo na ledu. Pričakujem našo enako igro in ni hudič, da ne bomo dali kakšnega gola. Danes je bilo vse, od borbe, akcij, strelov, manjkala je samo pika na i in na žalost ekipa, ki da več golov, zmaga. Ekipi pa nimam česa očitati."

Žiga Pešut, hokejist Telemacha Olimpije: "Ni tako težek poraz, bili smo boljši celo tekmo in sprožili več strelov na vrata. Samo vprašanje časa je, da nam bo steklo in takrat bomo zadeli. Ko bo padel prvi zadetek, bo to to. Po kazenskih strelih pa se odloča samo kakšna divja liga, finala pa več kot očitno nikjer ne odločajo 'penali', ampak podaljšek do zlatega gola. A ne bomo iskali izgovorov, bili smo boljši, v četrtek je nova tekma."

Dejan Varl, trener Sija Acronija Jesenic: "Naša igra ni bila tako disciplinirana kot na Jesenicah, preveč smo izgubljali plošček, Olimpija je dobro zapirala nevtralno tretjino. Imeli smo kar srečo, to smo prebrodili, potem pa smo se v nadaljevanju preveč zapletali. A če si res želiš, te spremlja tudi sreča. Na koncu smo zdržali, kazenski streli pa so loterija. Zdaj se je treba umiriti in se pripraviti na naslednjo tekmo."

Tadej Čimžar, hokejist Sija Acronija Jesenic: "Vsi smo si želeli zmagati v gosteh, vedeli smo, da moramo eno tekmo zmagati v Ljubljani, če želimo postati prvaki. Danes je bila tekma vratarjev, igrali smo trdo, obrambno, kar je pokazal tudi rezultat. Na koncu pa loterija kazenskih strelov. Odločala sta vratarja, ki sta res na visoki ravni."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.