Slovenija > Črna kronika
26 ogledov

Osmerici 56 let zapora

kokain Profimedia
Kranjsko okrožno sodišče je danes osmerico, obtoženo tihotapljenja in preprodajanja kokaina, spoznalo za krivo.

Sodnica Metka Radjenovič in sodni senat sta v veliki meri sledila predlogom tožilke Tanje Frank Eler in obtožene spoznala za krive neupravičenega prometa s prepovedanimi drogami in hudodelskega združevanja. Ob upoštevanju nekaterih olajševalnih okoliščin pa sta izrekla nekoliko nižje kazni, kot jih je predlagala tožilka, ki je za domnevnega vodjo združbe Milanka Sredića zahtevala 15 let zapora.

Sodnica je domnevnega vodjo združbe obsodila na 13 let zapora, Duleta Mikića na deset, Martina Udoviča in Dejana Vidmarja pa na osem let zapora. Zadnji je sicer obtožen tudi ropa sefov SKB leta 2005.

Dejana Pejovskega je kranjsko sodišče obsodilo na sedem let zapora, Žarka Tešanoviča pa na šest let. Vsi omenjeni tudi ostajajo v priporu, v katerem so od junija oziroma septembra predlani. Nebojšo Čubrilovića in Miroslava Banjaca, ki se branita s prostosti, je prvostopenjsko sodišče obsodilo na dve leti in pol oziroma na leto in pol zapora.

Pretihotapili več kot sto kilogramov

Osmerica naj bi se ukvarjala s tihotapljenjem kokaina iz Francoske Gvajane in Brazilije. V letu 2011 in v prvi polovici leta 2012 naj bi kriminalna združba v različnih pošiljkah v Evropo pretihotapila več kot sto kilogramov kokaina. Policisti so jih zasačili 21. junija prelani na avtocesti pri Lescah, ko so pri Martinu Udoviču in Toniju Raduniču Progarju zasegli 20 kilogramov kokaina. Progar, ki je bil v preteklosti že večkrat obsojen zaradi goljufije, zatajitve in ponareditve listin, je po aretaciji sodeloval s tožilstvom. V zameno za priznanje je dobil enoletno zaporno kazen in status zaščitene priče.

Sodba še ni pravnomočna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.