• Sob 18 do 28 °C
  • Ned 16 do 25 °C
  • Pon 18 do 26 °C
več na vreme.net

Učenje

0 komentarjev

Osnovne vaje poslušnosti in vaše mačke

Mačke pogosto podcenjujemo. V resnici se prav rade naučijo kaj novega ...

A. Š. / Ljubljana

 

(Foto: Profimedia)

Odgovorni pasji skrbniki peljejo pse v šolo, jih naučijo osnov lepega vedenja in osnovnih vaj poslušnosti. Z vzgojenimi, socializiranimi in šolanimi kužki je življenje lepše, z njimi si lažje delimo vsakodnevne aktivnosti, lažje jim najdemo varstvo ali jih vzamemo s seboj v hotel.

Mucke pa po drugi strani neredko podcenjujemo. Menimo, da je njihovo delo ležanje na kavču in muckanje okrog nog. To ne drži, mačke so zelo rade aktivne in se tudi zelo rade učijo. Le pravilno motivacijo moramo najti. Najboljša motivacije je hrana, nekatere mucke bodo imele raje igro.

Naučite jo priklica 

Tako kot kužke lahko tudi mucke naučite ukazov kot so sedi, lezi ali pridi. Za začetek je najbolj uporaben ukaz pridi, predvsem za mucke, ki se rade potikajo tudi po domačem vrtu.

Z učenjem začnite tako, da boste imeli v rokah njen najljubši priboljšek. Pomolite ji ga pred nos, da ga povoha, nato pa se odmaknite za nekaj korakov. Izrecite besedo za priklic. Ko pride do vas, ji dajte priboljšek. To ponovite nekajkrat zaporedoma, a le toliko časa, da se ne naveliča.

Težavnost sčasoma stopnjujte, razdaljo postopoma povečujte, umaknite se tudi v sosednjo sobo. Z mucko se lahko na takšen način igrate tudi skrivalnice, ki bodo zabavne za vas in vašo ljubljenko. Ko bo mucka ukaz obvladala, bodo celo življenje potrebni občasni ponovitveni treningi.

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (0)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima