Slovenija
27 ogledov

Nas čaka nov ponatis Janševih Premikov?

Janez Janša Boštjan Tacol
Slovenske založbe se zanimajo za ponatis knjige Premiki, ki jo je napisal premier Janez Janša. Če se bo ponatis zgodil, bo Janša napisal nov predgovor s sedanjim pogledom na osamosvojitev in razvoj Slovenije.

V kabinetu predsednika vlade so pojasnili, da se za ponatis knjige Premiki zanima več založb, saj je knjiga že več let razprodana.

V primeru ponatisa bo Janša, kot so za Finance pojasnili v kabinetu, napisal nov predgovor. Pri drugem ponatisu je Janša tako v spremenjenem predgovoru pojasnil, da je "popravljenih nekaj datumov, imen krajev in oseb, ki so se iz tega ali onega razloga ob prvi izdaji zapisali narobe".

Poslovna skrivnost

Lastnica avtorskih pravic je sicer založba Mladinska knjiga, kjer so pojasnili, da se za odkup pravic nanje s ponudbo, da bi pravice odkupil, ni obrnil še nihče.

Koliko bi moral kdorkoli drug, ki bi želel objaviti Janševe Premike, Mladinski knjigi plačati za avtorske pravice, pa ne želijo povedati, saj gre za poslovno skrivnost, poroča časnik.

V založbi sicer uradne odločitve o ponatisu knjige, ki je bila prodana v več kot 65 tisoč izvodih, še niso sprejeli. Pojasnili so le, da je knjiga že nekaj let razprodana.

Deset tisoč evrov stroškov

Po ocenah poznavalca iz založniškega sveta bi stroški tretjega ponatisa Premikov znašali približno deset tisoč evrov.

Zgodovinar Janko Prunk, ki je "do vseh teh spominov" vedno malce kritičen, saj so po njegovem mnenju zelo subjektivni – kot pravi, "vsi delajo junake", težko pa je preveriti tudi zapisane trditve –, je na vprašanje, koliko lahko avtor zasluži s takšno knjigo, odgovoril:

"Če bo zaslužil toliko, kot mene plačajo, ki sem univerzitetni profesor, bo imel kakšna dva tisočaka izgube." Za knjigo Zgodovina Evrope, ki jo je pisal štiri leta, je prejel štiri tisočake bruto.

Komentarjev 8
  • Skoti Pipen 16:52 21.avgust 2012.

    pomembne?! ta knjiga je ŠUND!

  • esim 15:16 21.avgust 2012.

    ** Vaš komentar smo odstranili, ker ste kršili naš kodeks komentiranja. Uredništvo zurnal24.si **

  • drmr1980 14:50 21.avgust 2012.

    Kunstelj!!! KJE JE KNJIGA ???!!!!????