Slovenija
27 ogledov

Odškodnina še šestemu

lisice Shutterstock
Zaradi nehumanih razmer v zaporih je Slovenija petim zapornikom aprila že izplačala za 36 tisoč evrov odškodnin in 3.500 evrov za sodne stroške, so potrdili na državnem pravobranilstvu. Čaka pa nas izplačilo novih sedem tisoč evrov odškodnine.

Vse sodbe se nanašajo na razmere v ljubljanskih zaporih, tožbe zapornikov z Doba je sodišče zavrnilo. V zadnjem primeru (Praznik proti Sloveniji, sodba Evropskega sodišča za človekove pravice je bila izdana pred slabim mesecem) je zapornik bival v dobrih 16 kvadratnih metrov veliki sobi, v kateri so bili trije pogradi, nato pa še v podobno veliki sobi, kjer je bilo pet postelj. Zahteval je 15 tisoč evrov odškodnine, sodišče mu je prisodilo sedem tisoč evrov in 500 evrov za sodne stroške. Dosojena odškodnina na posameznega zapornika znaša od šest do osem tisoč evrov.

Manj kot tri kvadrate na osebo

Sodišče avtomatično šteje, da gre za ponižujoče in nečloveško ravnanje, kadar ima zapornik manj kot tri kvadratne metre osebnega prostora. Če osebni prostor obsega od tri do štiri kvadratne metre, pa sodišče upošteva tudi možnost uporabe toaletnih prostorov v zasebnosti, prezračevanje, dostop do naravne svetlobe in zraka, gretje, higienske standarde in čas, ki ga lahko zapornik preživi izven celice. V Ljubljani lahko priporniki in zaporniki izven sob preživijo le dve uri dnevno in dodatno še dve uri na teden, ker zunanje igrišče ni pokrito, zato rekreacija zunaj v primeru slabega vremena odpade.

Odločilno, da so tožbe zapornikov z Doba padle, pa je bilo, da so sobe odklenjene od 6. ure zjutraj do 23. ure zvečer in da se lahko v tem času zaporniki gibljejo po celotnem krilu zapora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.