Slovenija
82 ogledov

Rop SKB: 32 milijonov evrov škode

Oropani sefi SKB Policija
Podrobnosti prijetja osumljencev za rop SKB: eden od prijetih varnostnik, drugi je ropal. Tretji osumljeni še v tujini. Pri enem od osumljenih našli tudi slike Ivana Groharja.

Policija in tožilstvo sta na današnji tiskovni konferenci predstavila podrobnosti preiskave ropa sefov SKB pred sedmimi leti. Povedali so, da je v ropu nastalo za 32 milijonov evrov škode.

Aretirali so 34-letnega Ljubljančana Dejana Vidmarja in 31-letnika iz okolice Ljubljane, neuradno Saša Noseta. Prvi je bil prijet na podlagi materialnih dokazov s kraja dogodka, drugi pa glede na zbrana obvestila.

Med osumljenci je tudi 28-letnik iz okolice Ljubljane, ki pa še ni v rokah slovenske policije, ampak je še v tujini. Policija pa je ovadila še dva neznana osumljenca. Ker so bili takrat stari od 21 do 28 let, policisti predvidevajo, da jih je nekdo vodil in da je storilcev še več.

Našli slike Groharja

Pri Vidmarju so našli tudi šest umetniških slik Ivana Groharja, ki so bile ukradene na območju Železnikov leta 2007.

Neuradno so še navedli, da je bil Nose varnostnik, Vidmar pa ropar, doslej pa še nobeden od njiju ni bil obravnavan.

Motiv ropa je bilo izključno koristoljubje, sta povedala policija in tožilstvo na tiskovni konferenci. Ogled kraja ropa je trajal 56 ur, ugotovili pa so, da je malo ukradenega ostalo v Sloveniji in da so večino investirali v nezakonite posle v tujini.

V 29 sefov jim ni uspelo vlomiti

Na današnji tiskovni konferenci so pojasnili tudi, kako je rop potekal. 

31. oktobra 2005 je nekdo okoli 22.30 poklical in se predstavil kot najemnik sefa ter najavil svoj obisk trezorja. Že slabih deset minut pozneje sta pred trezor prišla dva moška, eden od njiju pa se je predstavil kot klicatelj. Varnostnik jima je odprl, neznanec pa je v predprostoru trezorja celo vtipkal vstopno kodo, zaradi česar so se tudi odprla vrata v drug prostor, kjer sta bila še dva varnostnika. Moška sta vanje uperila puške, jima ukazala, naj se uležeta na trebuh, in ju zvezala s samolepilnim trakom. Kasneje so onesposobili tudi vse kamere za videonadzor.

Moška sta nato v prostor spustila še druge roparje, ki so se v tamkajšnjo podzemno garažo pripeljali z vozilom, za katero se je kasneje ugotovilo, da je bilo ukradeno. Z vozilom so pripeljali orodje za vlamljanje in plastične zabojnike za smeti.

S pomočjo varilnega aparata in s kovinskim vzvodom so vlomili v 428 sefov, v dodatnih 29 sefov pa so poskusili vlomiti. Iz trezorja so odšli šele okoli šestih zjutraj, v trezorju pa so pustili orodje, en zabojnik in imitacijo orožja.

Roparji so se odpeljali do kamnoloma na Orlah, kjer so pokradene predmete preložili v drugo, neznano vozilo, ukradeni beli kombi pa so zažgali.

Osumljenca se ne strinjata s priporom

Včeraj pozno zvečer je ljubljanska preiskovalna sodnica v pripor poslala drugega domnevnega organizatorja ropa sefov banke SKB v središču Ljubljane leta 2005. Po skoraj peturnem zaslišanju je preiskovalna sodnica pripor najprej odredila za 34-letnega Ljubljančana Dejana Vidmarja, ki ostaja za rešetkami, saj je begosumen, lahko bi vplival na priče ali uničil morebitne dokaze o svoji vpletenosti. "Vložili bomo pritožbo zoper odreditev pripora. V postopku bomo dokazali, da Dejan Vidmar ni kriv tistega, kar se mu očita," je pojasnil njegov zagovornik Dejan Markovič.

S priporom se neuradno prav tako ne strinja domnevni Vidmarjev pajdaš, zato bodo v naslednjih dneh na sodišču odločali tudi o njegovi pritožbi.

Komentarjev 7
  • Bumb 21:53 19.marec 2012.

    http://signup.wazzub.info/?lrRef=2812d8d9 poglej si mal fajn zadeva za zasluzt kksn dodatn euro INFO: http://cvenk.blog.com/

  • Stolp 20:46 19.marec 2012.

    Točno tako! Najprej so jih našli, skrili in pred nekaj dnevi podtaknili v Vidmarjevo stanovanje!

  • Darko 14:20 19.marec 2012.

    Ja kako če pa so bile ukradene, kaj misliš da so jih našli in ne vrnili muzeju.