Zdravje > Otrok
232 ogledov

Otroci, ki so rojeni s carskim rezom

Carski rez Profimedias
Razlika med naravnim porodom in carskim rezom bi bila lahko v koristnih mikroorganizmih, ki se nahajajo v porodnem kanalu ...

Otroci, ki so bili rojeni s carskim rezom, imajo za do 40 odstotkov večjo možnost, da postanejo predebeli v prvem desetletju življenja, kot otroci, ki so bili rojeni z naravnim porodom.  To so pokazali rezultati raziskave Univerze John Hopkins v Baltimoru v Združenih državah Amerike.

Raziskava, je pokazala tudi, da je tveganje za debelost med otroki še višje, kadar ima tudi porodnica prekomerno težo. V študij je sodelovalo je 1.441 otrok med drugim in osmim letom starosti, ki so se rodili v Bostonu. Raziskovalci so pod drobnogled vzeli njihov indeks telesne mase.

Vzrok v vaginalnih mikroorganizmih

“Domnevamo, da bi lahko bila razlika med naravnim porodom in carskim rezom v koristnih mikroorganizmih, ki se nahajajo v porodnem kanalu in ki so jim dojenčki izpostavljeni med vaginalnim porodom,” je dejal vodja raziskave Noel T. Mueller. Po mnenju raziskovalcev naj bi ti mikroorganizmi pozitivno vplivali na razvoj otrokovega metabolizma in delovanje imunskega sistema.

Oče | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Kot pravi Mueller, je treba sedaj opraviti nadaljnje raziskave, da “se oceni, ali lahko izpostavljenost novorojenčkov, ki so bili rojeni s carskim rezom, vaginalnim mikroorganizmom, zmanjša tveganje za razvoj presnovne motnje, ki je povezana z debelostjo”.

Vedno več porodov s carskim rezom

Število porodov s carskim rezom na svetu in tudi v Sloveniji narašča. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bil leta 2013 v Sloveniji na ta način rojen že več kot vsak peti otrok, kar je še vedno pod povprečjem Evropske unije, vendar pri nas ta delež raste hitreje.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja, da naj se tovrstni način poroda uporablja samo, kadar zdravniki ocenijo, da je to nujno. Gre za kirurški poseg, ki ima lahko kratko- in dolgoročne posledice.

 
Komentarjev 1
  • endrug 14:23 21.november 2016.

    Na, pa imam razlog. Ne pa pivo!