Zdravje > Otrok
60 ogledov

Otroci, ki uporabljajo naprave na dotik

Če je vaš malček v spanju nemiren, ga zelo verjetno mučijo stvari iz resničnega Žurnal24 main
Otroci, stari med pol leta in tremi leti, ki se igrajo z napravami na dotik, spijo manj, so v študiji ugotovili strokovnjaki in zaključili, da bi bile te ugotovitve lahko vzrok za skrb.

V študiji, ki so jo objavili v dnevniku Scientific Reports, sicer niso mogli določiti, ali je igranje z elektronskimi napravami na dotik krivo, da otroci spijo manj, in ali ima manj spanja vpliv na zdravje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Neimenovani strokovnjak, ki ni sodeloval v raziskavi, je opozoril, da je treba rezultate študije "interpretirati z ekstremno previdnostjo".

Spanje je zelo pomembno za kognitiven razvoj, predvsem v prvih nekaj letih življenja, ko se otrokovi možgani razvijajo. Strokovnjaki so že pred tem ugotovili, da gledanje televizije in igranje videoiger povzročata težave s spanjem pri otrocih.

Kar 25 minut na dan

Leta 2014 je imelo v Veliki Britaniji, kjer so opravljali raziskavo, 70 odstotkov družin napravo na dotik. Raziskovalci so za potrebe študije prosili starše 715 otrok, da beležijo njihovo spanje podnevi in ponoči, kako hitro otrok zaspi, kako pogosto se zbudi ponoči ter koliko časa preživi za elektronsko napravo.

Tri četrtine otrok tablico ali telefon uporablja dnevno, pri otrocih, starih med dvema in štirimi leti, je odstotek znašal 92. V povprečju so otroci naprave uporabljali 25 minut na dan.

Raziskovalci so ugotovili, da je večja uporaba naprav povezana z manj spanja, pa tudi s podaljšanjem časa, da otrok zaspi.

Mnogi strokovnjaki so se ob predstavitvi ugotovitev obregnili ob metodologijo in zaključke študije ter opozorili, da obstajajo raziskave, v katerih so dokazali, da otroci z uporabo naprav na dotik razvijajo motorične sposobnosti.

Preberite še:

 - Slovensko ležišče že od 88 evrov dalje

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.