Avto
562 ogledov

Otroci na Hrvaškem v avtih sedaj drugače

otroški sedež, avtosedež Andrej Leban
Na Hrvaškem precejšnje spremembe prometne zakonodaje glede prevoza otrok v avtomobilih, pri sosedih tudi nikar ne čvekajte s telefonom na kolesu.

Novi zakon o varnosti cestnega prometa na Hrvaškem uvaja nekaj novosti, ki bodo prav prišle tudi Slovencem, ki često obiskujejo sosednjo državo. 

Po novem namreč tako kot v slovenski zakonodaji glede prevoza otrok ni več govora o starosti, temveč pridejo v poštev le še centimetri. Če je otrok velik 150 centimetrov, lahko odslej že sedi na sovoznikovem sedežu, zadaj pa lahko brez otroškega sedeža sedijo že otroci, ko dosežejo 135 centimetrov višine. Vsi manjši pa morajo še naprej uporabljati starosti primeren otroški sedež oziroma jahača, poroča Večernji list. Doslej je bila starostna mej, pri kateri je smel otrok z otroškega sedeža "presedlati" na jahalča, določena pri petih letih.

Novost je še, da lahko otroci na otroškem sedežu ali jahaču odslej sedijo tudi spredaj, medtem ko je doslej veljalo, da se sme tam ob deaktivirani blazini prevažati le lupinice. Za razliko od slovenske ureditve pa mora biti v primeru prevoza otrok v vsakem primeru deaktivirana zračna blazina, čeprav v Sloveniji denimo strokovnjaki pravijo drugače. Pri nas je tudi precej manj naklonjenosti jahačem.

  • Kdaj in kje se smejo otroci v avtomobilu voziti pri nas? Preberite TUKAJ.

Hrvaški mediji sedaj ugibajo, ali bodo sedaj policisti z metrom v roki ugotavljali, kje sme otrok sedeti. Še bolj pa del tamkajšnje javnosti skrbi, da bodo starši poslej veliko manj skrbeli za varnost pri prevozu otrok, čeprav strokovnjaki za varnost na vsaj način priporočajo uporabo avtosedežev in sedenje zadaj, kolikor dolgo je to mogoče.

Komentarjev 5
  • KOJAK 21:56 18.oktober 2014.

    Lahko pa SEBE, na to očitno nisi pomislil!

  • speris 19:20 18.oktober 2014.

    "često" opazam, da je v clankih na zurnalu uporabljena beseda "pogosto" namesto "često".. /facepalm trololo

  • valerijakregar 19:16 18.oktober 2014.

    no, sedaj bo obvezna oprema policajev še - meter !