Svet
118 ogledov

Otroci "ponoreli" za to igračko

Vrtavka Fidget Spinner Profimedias
Če ste starš in še niste slišali za vrtavko "fidget spinner", boste zanjo skoraj zagotovo kmalu izvedeli.

To je igračka, ki je zelo popularna med otroci, zato je veliko možnosti, da vas bo vaš otrok v naslednjih dneh prepričeval k nakupu. 

Vrtavka "Fidget Spinner" je v zadnjem času zelo priljubljena med osnovnošolci. Je nekakšen moderni jojo ali rubikova kocka, na videz nekoristna igračka, s katero je mogoče izvajati številne trike.

Pomoč pri motnjah pozornosti?

V reklamah vas bodo sicer prepričevali, da to ni le igračka, ampak deluje protistresno in pomaga otrokom z ADHD. Stroka nič od tega ni potrdila, saj ne obstajajo znanstveni dokazi, da bi bila igračka kaj bolj koristna kot drugi podobni pripomočki. Vrtavka je igračka in ne terapevtski pripomoček za tesnobo, avtizem ali pomanjkanje koncentracije. 

Ne glede na to, se mnogi sprašujejo, kako je ta na prvi pogled nič posebna igračka postala takšen hit. Svoje so gotovo prispevala družabna omrežja in videoposnetki, na katerih je prikazana uporaba vrtavke. Iz ZDA poročajo, da gredo igračke v trgovinah za med in jim večkrat poidejo zaloge.

Izumiteljica ne bo obogatela

Večinoma jo proizvajajo Kitajci in tudi drugi proizvajalci, je pa igračko davnega leta 1993 izumila Catherine Hettinger. Oblika je bila nekoliko drugačna, kot je videti igračka, ki se danes množično prodaja, a v bistvu gre za isto zadevo. 

Na žalost je patent pred desetimi leti potekel, Hettingerjeva pa se je odločila, da  ga ne bo podaljšala. Tako od prodanih igračk izumiteljica ne bo imela nič.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • tecumseh_1975 18:01 30.maj 2017.

    4 navadni zaprti ležaji zaliti v plastiko. In nekdo je sedaj nategnil svetovno otročad da je to super cool.

  • Avatar skeptik
    skeptik 15:22 30.maj 2017.

    Od tega nima nič niti izumiteljica, še manj tisti, ki to neumnost kupijo. Še eno poneumljanje tipa Tamagochi