Magazin > Lepota & telo
19 ogledov

Otroci starejših očetov pogosteje bolni

razno 19.11.12. otrok, oce, foto: shutterstock Shutterstock
Študija, v kateri je sodelovalo več kot dva milijona ljudi, je pokazala, da naj bi mutacija sperme pri starejših očetih povečala možnosti za razvoj različnih zdravstvenih težav pri otrocih, danes poroča britanski BBC.

A tveganja po mnenju nekaterih strokovnjakov niso tako visoka, da bi pretehtala prednosti poznega očetovstva.

S poznim očetovstvom raziskava med drugim povezuje večje možnosti za pojav avtizma, hiperaktivne motnje, bipolarne motnje in shizofrenije pa tudi večjo samomorilnost in nagnjenost k zlorabi različnih substanc.

Primerjava med otroki 24-letnih očetov in otroki 45-letnih očetov je pokazala, da imajo slednji slabše ocene v šoli, trikrat več možnosti za avtizem, da obstaja 25-krat večja verjetnost za razvoj bipolarne motnje, samomorilnega vedenja in podobno. Vseeno pa menijo, da so tveganja še vedno nizka, saj je kljub povečanemu tveganju za bolezen še vedno malo možnosti, da bi ta otroka dejansko prizadela.

Tveganja za različne bolezni pripisujejo spermi, ki je s starostjo podvržena več mutacijam, ki bi lahko bile škodljive. Strokovnjaki kljub temu opozarjajo, naj se moški ne odločajo o starševstvu na podlagi le ene študije. Kot namreč menijo, so stabilni partnerski odnosi in večji prihodki starejših očetov tiste prednosti, ki lahko pri odločitvi pretehtajo nad bolezenskimi tveganji.

Študija ameriške univerze v Indiani in švedske univerze Karolinski inštitut je sicer največja in ena izmed najboljših študij na to temo, saj je v študiji sodelovalo 2,6 milijona ljudi, še piše BBC.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.