Avto
64 ogledov

Rutinsko pripenjanje otrok v avtu največja nevarnost

Otrok v avtomobilu Shutterstock
Zaskrbljujoče ugotovitve glede nekaterih navad staršev, ki otroka na otroškem sedežu ne pripnejo ali ga predvsem na krajših poteh pripnejo pomanjkljivo. Kako pravilno naložiti prtljago.

Ta čas leta je čas intenzivnih izletov v naravo, pa že tudi čas, ko razmišljamo o oddihu ob koncu šolskega leta. AMZS opozarja na nekatere napake, ki jih starši ali skrbniki delajo pri prevozu otrok.

Kaj se je spremenilo na tem področju v zadnjih letih? Na AMZS so sicer previdni glede posplošenega ocenjevanja glede skrbi staršev za varnost otrok v avtomobilu, saj bi morali za oceno narediti obširnejšo raziskavo. Vsekakor pa so se vsaj navade pri daljših poteh spremenile, meni Manuel Pungertnik, inštruktor v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem. "Po mojem mnenju na bolje, saj se ozaveščenost voznikov in potnikov iz leta v leto zvišuje.  Na potovanja se pripravimo, planiramo in smo v ustrezni psihofizični kondiciji."

Ne upajte na poprav'ca

A večino poti z otroki z avtomobili starši še vedno naredijo na kratkih razdaljah. "Problem, na katerega je pokazala že raziskava AMZS v lanskem letu, tiči v krajših poteh, oziroma v poteh, ki jih opravljajmo vsakodnevno. Nevede prihaja do 'rutine', ki ji lahko zelo hitro podležemo in na  ta način ne zagotovimo varnosti svojim otrokom pri prevozu do vrtca ali šole.  Vprašajmo se, ali resnično vsakodnevno preverimo, kako sedi naš otrok in ali je ustrezno pripet'?"

Na cesti ni popravnih izpitov, opozarjajo inštruktorji varne vožnje. Neupoštevanje osnovnih pravil se lahko konča tragično. "Vozniki oziroma udeleženci v prometu se moramo zavedati, da je naša odgovornost in dolžnost, da storimo vse za  varnost drugih in nas samih," pravi inštruktor.

Izstrelki z zadnje police

Če znamo vse bolje skrbeti za otroke, pa vozniki velikanske napake še vedno počnemo pri prevozu prtljage. Težji predmeti morajo biti vedno položeni na dno prtljažnika in čim bolj utrjeni, denimo ob steno zadnje sedežne klopi. Na sedežih niti spredaj niti zadaj ne sme biti predmetov, položiti jih moramo na mesto za noge. 

"Inštruktorji na tečajih opažamo, da po mnenju voznikov dežnik ali kakšen drug manjši rekvizit na zadnji polici ne predstavlja večje nevarnosti. Kar je popolnoma napačno in zelo nevarno. Pri trčenju vozila v oviro s hitrostjo 30km/h, kot so omejitve v okolici naših šol, se teža stvari ali potnikov poveča za 7- do 8-krat. Pri enakem izhodišču, vendar s povečano hitrostjo, torej 50 km/h, pa je ta količnik kar 25-krat višji."

Zadnja polica, oziroma polica za zadnjimi sedeži je namenjena ločevanju prtljage od potnikov in nikakor ne sme služiti kot odlagališče raznih predmetov, še opozarja inštruktor.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.