Avto
51 ogledov

Otroci starše v avtu pogosto mečejo iz tira

Otrok v avtu Profimedias
Na AMZS opozarjajo na še vedno nezadostno varnost pri prevozu otrok v avtu. Hkrati veliko staršev priznava, da jih otrok v avtu vsaj občasno vrže s tira.

Pri AMZS so opravili krajšo raziskavo med slovenskimi starši in jih povprašali o njihovih izkušnjah pri prevozu otrok in uporabi potrebnih zadrževalnih sistemov - avtosedežev. 

V anketi je sodelovalo skoraj 700 ljudi, je pa bilo med njimi le četrtina moških. 

Rezultati kažejo, da kar 22 odstotkov anketiranih priznava, da se njihov otrok vsaj občasno pelje brez otroškega sedeža, kadar se ne pelje s starši. To pomeni, da denimo babice in dedki, ki pomagajo pri prevozu otrok med vsakdanjimi vožnjami v šolo ali na obšolske dejavnosti, marsikdaj otroka posedejo kar na klasično sedalo in ne otroški sedež ali vsaj jahač. Ker zasnova klasičnega avtomobilskega sedeža in potek varnostnega pasu ni prilagojen otroku, pride lahko v trkih zato do nepopolnega delovanja in hudih poškodb otroka. 11 odstotkov vprašanih pa priznava, da otroke na krajših relacijah vsaj občasno vozi nepriprete. 

Infgrafika | Avtor: AMZS AMZS
Otroci v avtu so lahko zelo moteč dejavnik. 21 odstotkov vprašanih tako pravi, a jih obnašanje njihovih otrok v avtu pogosto moti, 23 odstotkov voznikov pa priznava, da so zaradi otroka že spregledali kaj pomembnega na cesti, denimo prometni znak ali spregledali odcep. 
11 odstotkov vprašanih nima nikoli težav z otroki v avtu. 

Stalno ozaveščanje na vseh ravneh je nujno, kot je nujna tudi stalna odgovornost vsakega od nas, da z lastnim zgledom doprinese k večji varnosti na cestah, opozarjajo pri AMZS. Ob tem opominjajo na pravilno izbiro varnostnega sedeža, ki se mora izkazati ne le na področju varnosti temveč tudi pri uporabnosti in prijaznoznosti. V ta namen na svoji spletni strani dvakrat letno objavijo teste aktualnih otroških sedežev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.