Avto
214 ogledov

Otrok je lahko mrtev v 15 minutah

Otrok v avtomobilu Shutterstock
V ZDA so sprožili akcijo v kateri starše in voznike opozarjajo, kako neodgovorno in nevarno je, če v razgretem avtomobilu pustijo otroka samega. V ZDA vsakih 10 dni zaradi tega umre en otrok.

Manj kot 15 minut je potrebno, da otroku, ki ga nevestni vozniki pustijo samega v razgretem avtomobilu, odpovedo vitalni organi. V ZDA zaradi srčne kapi, ki je posledica tega, da je otrok zaprt v razgretem avtomobilu, vsakih deset dni umre en otrok. Od leta 1998 naprej je bil v ZDA po uradnih podatkih to vzrok za smrt že 575 otrok. Samo letos jih je umrlo 13.

Mama samo za hip skočila v trgovino

Prav z opozorilom, da se to ne bi več dogajalo, so posneli televizijski oglas, v katerem mlada mama svojega otroka v vročem popoldnevu pusti zaprtega v avtomobilu na parkirišču in za "hip“ skoči v trgovino. Med pogovarjanjem po telefonu pozabi na čas, ki ga ga preživi med trgovinskimi policami, zavleče se tudi v vrsti za plačilo na blagajni. Otrok v avtomobilu v tem času trpi zaradi vročine, njegov jok pa slišijo mimoidoči. Eden od njih razbije steklo avtomobila, a otrok medtem že pade v nezavest. Odpelje ga služba nujne medicinske pomoči.

Slovenija ni izjema

Taki primeri v Sloveniji niso tuji. Zelo odmeven je bil leta 2009, ko sta mati in oče med obiskom trgovine na parkirišču v razgretem avtomobilu pustila manj kot mesec dni starega dojenčka. Otrok na srečo ni dobil poškodb, saj ga je iz avtomobila rešil eden od zaposlenih, potem, ko ga je na to opozorila občanka. Delavec je na silo potegnil steklo avtomobilskega okna navzdol, odprl avtomobil in dojenčka odnesel v senco.

Policija ne vodi evidence

V policiji ne vodijo podatkov na način, da bi lahko odgovorili, koliko primerov zapustitve otroka v pregretem vozilu so zabeležili, saj so podatki v evidencah vodeni v skladu z Zakonom o nalogah in pooblastilih policije (evidenca kaznivih dejanj, prekrškov…), so nam odgovorili pri policiji.

O takih primerih so praviloma obveščeni na podlagi prijave mimoidočih, ali jih policisti sami zaznajo na terenu. Policisti v takih primerih najprej izvedejo ukrepe za zavarovanje življenja, v nadaljevanju pa ugotavljajo elemente storitve enega od uradno pregonljivih kaznivih dejanj zoper tistega, ki je otroka zapustil v vozilu. Za katero kaznivo dejanje bi lahko šlo v konkretnem primeru je odvisno od okoliščin in posledic (npr. povzročitev nevarnosti, zapustitev slabotne osebe, povzročitev poškodb ali smrti iz malomarnosti…). V kolikor bi policisti v preiskavi ugotovili, da gre za še druge oblike zapostavljanja ali opuščanja skrbi za otroke, bi lahko šlo še za kaznivo dejanje zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje.

Komentarjev 1
  • mucek4 07:37 29.julij 2013.

    Žurnalovci. Dejte se nekej vprašat. Če kot mimoidoči vidiš v avtomobilu zaprtega otroka in razbiješ šipo, koliko si kriv pri razbijanju šipe v naši banana republiki?