Zdravje
366 ogledov

Otrok, ki je zbolel, ni imel mumpsa

Mumps Profimedias
Novi podatki kažejo, da ima ima otrok, za katerega se je najprej mislilo, da je zbolel za mumpsom, vnetje žleze slinavke, ki ga je povzročil drug virus.

Včeraj smo poročali, da je v vrtcu Mali Medo v Lukovici en otrok zbolel za mumpsom, a temu ni tako, čeprav so podatki sprva kazali na otroško nalezljivo bolezen, proti kateri so otroci cepljeni še pred vstopom v vrtec. 

PREBERITE ŠE: 


"S strani pediatrične službe Lukovica so nas obvestili, da je bila informacija o mumpsu napačna," je danes pojasnila Urška Presečnik, vodja Organizacije prehrane in zdravstveno-higienskega režima (OPZHR) iz Vrca Mali Medo. "Otrok je prebolel vnetje žleze slinavke, kar je povzročil drugi virus."

Virusno in bakterijsko vnetje

Vnetje žleze slinavke, ki se nahaja v licu med ušesom in spodnjo čeljustjo in izloča slino v ustno votilno, lahko povzroči virus ali bakterija. Pred dobo rutinskega cepljenja otrok pri nas, ki se je začelo leta 1979, je bil najpogostejši vzrok za vnetje žleze pri otrocih virus mumpsa. Sedaj je ta virusni vzrok vnetja žleze slinavke mnogo redkejši, lahko pa ga povzročajo druge vrste virusa, pri odraslih pa je pogosteje razlog bakterijska okužba. 

Po podatkih NIJZ v zadnjih letih za mumpsom ni zbolel noben otrok, čeprav okužba ni izključena, četudi je otrok cepljen. Da bi zbolel otrok, ki je bil cepljen, je sicer malo možnosti, a do tega lahko pride, v kolikor pri njem ni bilo ustreznega odziva na cepljenje (ne razvije protiteles). V tem primeru ga varuje visoka precepljenost preostalih otrok. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Žurnalček 16:26 09.november 2016.

    Diagnozo mumpsa , ki je nalezljiva bolezen , da lahko samo Infekcijska klinika , medtem ko en vaški ZD lahko poda samo sum , ki pa je tako nepreverjen , da ga resni novinarji sploh ne morejo in ne smejo ...prikaži več objaviti , razen tistih rumenih . Ste vi rumeni ?