Svet
21 ogledov

Otrok na vlaku, mama pa zunaj

Otrok v Tovarniku EPA
Otroka je prevzel policist, medtem ko se je vlak že premikal.

V zadnjem trenutku, preden je vlak z begunci odpeljal iz Tovarnika na srbko-hrvaški meji proti kraju Botovo na meji z Madžarsko, je moški na vlaku zagrabil otroka, ga dvignil skozi okno in začel klicati: "Mama je zunaj, mama je zunaj!" Otroka je prevzel policist, medtem ko se je vlak že premikal.

Vlak s približno tisoč begunci je odpeljal v nedeljo ob 13. uri, na končno postajo Botovo pa naj bi prišel danes ob 17. 30. To je že sedmi vlak, ki prevaža begunce iz Tovarnika, kamor je v zadnjih dneh prišlo že več tisoč oseb, ki so prečkali srbsko-hrvaško mejo, potem ko so Madžari zaprli mejo s Srbijo.

Policija je med vkrcanjem potnikov na vlak za nekaj časa izgubila nadzor, slišalo se je vpitje, kok, ljudje pa so na vlak plezali kar skozi okna.

V Tovarniku pričakujejo nove begunce

Samo dopoldan je v Tovarnik po podatkih UNHCR prišlo okoli 400 oseb. V Srbijo je v enakem času dopoldan iz Makedonije prišlo okoli 4000 beguncev, ki so na poti proti Tovarniku.

Policija begunce v Tovarniku sicer napotuje tudi na avtobuse, od koder jih vozijo proti madžarsko-hrvaškemu mejnemu prehodu Baranjsko Petrovo Selo - Beremend, medicinska pomoč pa pretežno zaradi degidracije in izčrpanosti na dan posreduje v približno 50-ih intervencijah.

Madžarska postavila železna vrata

Na mejnem prehodu so medtem Madžari, ki so sicer napovedali postavljanje ograje tudi na celotni meji s Hrvaško, danes postavili železna vrata. Skoznje so spustili dva avtobusa z begunci, medtem ko jih je osem ostalo pred vrati.

Več o dogajanju na Hrvaškem preberite tukaj ...