Slovenija
31 ogledov

Otroke na srčne operacije vozijo v München

UKC Ljubljana Saša Despot
Zdravniška zbornica s poročilom, ki bo stalo med 50 in sto tisoč evri, zamuja. Svet UKC danes tako še ne bo obravnaval poročila glede nadzora nad izvajanjem otroške srčne kardiokirurgije.

"Nadzor nad izvajanjem otroške srčne kirurgije na ljubljanskem UKC  je v sklepni fazi. Zaključno poročilo bo v kratkem predstavljeni javnosti," so pojasnili na Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS), kjer so ob uvedbi nadzora sicer napovedali, da bo zaključno poročilo objavljeno že poleti. 

Zaradi številnih nejasnosti in zapletov glede otroške srčne kirurgije na ljubljanskem UKC je strokovni nadzor zahtevalo ministrstvo za zdravje. Alenka Bratušek je v času, ko je sama vodila ministrstvno, napovedala tudi, da bodo strokovni nadzor razširili še na leti 2013 in 2014, vendar, kot so nam povedali na ZZS, uradne zahteve glede tega od ministrstva niso nikoli dobili. Strokovni  nadzor izvajajo ugledni mednarodni strokovnjaki in bo stal med 50 in 100 tisoč evri. 

Vse otroke vozijo v München

Svet UKC, ki je na dnevni red svoje današnje seje uvrstil tudi problematiko izvajanja programa otroške srčne kirurgije, tako zaključnega poročila nadzora še ne bo obravnaval.  Predsednica sveta UKC Ljubljana Aleksandra Markovič je na zadnji seji v začetku junija ocenila, da program otroške srčne kirurgije deluje, a v okrnjeni obliki, da pa bo po načrtih v pol leta tekel nemoteno. Kot so nam nazadnje sporočili iz UKC Ljubljana, male bolnike, ki potrebujejo elektivne operacije, vozijo v center v Münchnu.

Več o tem, kako poteka izobraževanje kirurgov, ki bi lahko operirali otroke s prirojenimi srčnimi operacijami v Ljubljani, bo znano po seji sveta UKC. Sodelovanje s srbskim kirurgom Igorjem Šehićem, kot kaže, ni zaživelo.

Čakajo tudi rakavi bolniki

Svet UKC Ljubljana se bo danes seznanil tudi z izvajanjem drugega kritičnega programa v UKC Ljubljana, programa urologije, kjer so čakalne dobe tudi za rakave bolnike daleč nad dopustnimi. Za operacijo prostate, ki jo bolniki potrebujejo pod "hitro"je po podatkih o čakalnih dobah objavljenih na straneh UKC Ljubljana, potrebno čakati najmanj 240 dni, za redne urološke posege pa je najkrajša pričakovana čakalna doba tudi 540 dni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.