Svet
129 ogledov

"Polili so jo z bencinom in grozili, da jo bodo sežgali."

Fotografija je simbolična. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Tolpe pakistanskih priseljencev so 16 let neprekinjeno zlorabljale in ustrahovale otroke iz britanskega Rotherhama. Socialne službe in policija niso ukrepali.

V več kot 16-letnem obdobju je bilo v kraju Rotherham v provinci South Yorkshire spolno zlorabljanih in maltretiranih okoli 1400 otrok, razkriva poročilo nekdanje glavne inšpektorice za socialno delo na Škotskem  Alexis Jay.

Leta 2010 so v Rotherhamu obsodili in zaprli pet moških pakistanskega porekla, ki so posiljevali in organizirali mrežo otroškega spolnega suženjstva, vendar so razsežnosti njihovih grozljivih dejanj in podatki o neodzivnosti socialnih mrež in delovanju policije znani šele danes.

"Težko je opisati grozljive zlorabe, ki so jih doživeli otroci," je v 153 strani dolgem poročilu zapisala inšpektorica. "Odkrila sem primer, ko so deklico polili z bencinom in ji grozili, da jo bodo zažgali, če bo izdala, da jo posiljuje odrasel moški. Otrokom so grozili z orožjem, gledati so morali groba posilstva drugih otok.S takimi grožnjami so preprečili, da bi otroci kar koli izdali, " poroča Alexis Jay.

Mlade deklice je posiljevalo več moških, z njimi so trgovali v drugih mestih na severu Anglije, jih pretepali in ustrahovali.

Organizacije za zaščito otrok naj bi bile seznanjene s kar tretjino zlorab, ki so se dogajale med leti 1997 in 2003. Poročila o grozljivem dogajanju pa so ignorirali tudi na policiji.

Ignorirali in zapirali starše

Socialna službe se niso odzivale na poročila staršev o tem, da njihove hčerke izginjajo in da jih opijajo starejši moški, policija pa je celo aretirala dva očeta, ki sta skušala odpeljati hčerke iz hiše, kjer so jih prodajali starejšim moškim. Policija je prav tako ignorirala prijave najstnic, ki so razkrile, da so jih spolno zlorabljali starejši moški. Iste najstnice so ob priložnosti priprli, ker so bile vinjene, odrasle moške, ki so jih spremljali pa pustili na prostosti.

Deklica, ki je prišla na policijo, da bi prijavila dogajanje, je dobila sporočilo storilcev, ki so ji nakazali, da bodo ubili njeno sestro. Inšpektorica sklepa, da so storilci dobivali obvestila policije.

Socialne službe so starše, ki so prijavljali nenavadno obnašanje svojih otrok, odslovile: "Ne morete se sprijazniti s tem, da vaši otroci odraščajo."

Mrežo je vodila skupina pakistanskih moških, policija pa je  vse od leta 2005 imela močne dokaze o delovanju mreže, vendar storilcev niso razkrili in zaprli. "Razlogi za to niso jasni. Lahko, da so skušali prikriti, kaj se dogaja v Rotherhamu, lahko, da jih je skrbelo, da bi ob aretacijah prišlo do etničnega nasilja. Lahko, da se se bali, da bo skupnost, če se bo razvedelo, izgubila ugled," ugiba inšpektorica. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.