Slovenija
15 ogledov

Edisonove punčke strašile otroke

Edisonova punčka EPA
Ker so se jih preveč bali, so jih morali leta 1980 umakniti s prodaje.

Predstavljajte si otroka, ki v roko prime punčko, da bi se pomiril, a ga prestrašijo grozni zvoki, ki prihajajo iz notranjosti kovinskega trupa. Punčka ponavlja "hickory dickory dock", otrok pa v strahu zbeži. Sliši se kot grozljivka, a v resnici so starši punčke, ki so jih naredili v Veliki Britaniji pred 125 leti s pomočjo izumitelja Thomasa Edisona najprej pozdravili. Ker so bili otroci zaradi njihovih zvokov preveč prestrašeni, so jih že po šestih tednih prodaje umaknili s polic.

Edisonove punčke | Avtor: Profimedias Profimedias

Obnovili zvok

Nekaj se jih je ohranilo do danes, a fonografi v notranjosti so bili tako slabo ohranjeni, da njihovega glasu dolgo časa niso mogli priklicati. Dokler znanstveniki niso iznašli načina, da so obnovili glas, ki prihaja iz miniaturne naprave.

Izdelovanje punčk je v Evropi zacvetelo v 19. stoletju, ko so "odkrili" otroštvo. Pred tem so bili otroci smatrani le kot manjši odrasli, počasi pa so se le začeli zavedati pomembne vloge igre pri otrokovem razvoju. Leta 1824 so nemški izdelovalci izumili napravo, ki je njihovim punčkam omogočila, da je iz njih prihajal glas "mama" in "očka".

Plastika prinesla množično proizvodnjo

Pozneje so izdelali punčko, ki je znala hoditi, z Edisonovo pomočjo pa tudi "govoriti". Razmah proizvodnje punčk se je zgodil v 20. stoletju, ko so v 40-ih letih začeli uporabljati plastiko. Leta 1959 so izdelali barbiko, ki je še danes nepogrešljiva igrača skoraj vsake deklice na Zahodu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.