Slovenija
265 ogledov

P. Damijan: "Je Janša neprišteven?"

Jože P. Damijan mediaspeed
Zaradi izjave o skorajšnji nelikvidnosti Slovenije se ekonomist Jože P. Damijan javno sprašuje, ali je premier Janez Janša neprišteven. Besede premiera je danes sicer navajal avstrijski Die Presse.

Ekonomist Jože P. Damijan je na blogu opozoril, da sta ga danes poklicala dva tuja dopisnika in vprašala, ali je res možno, da Slovenija že čez en mesec postane nelikvidna. Pri tem sta se sklicevala na predsednika vlade in njegovo izjavo, ki jo je dal prejšnji petek.

"Predstavljajte si, da je vaš znanec malce živel preko svojih zmožnosti in da si je nabral precejšen minus na tekočem računu pri njegovi banki. Na drugo banko gre zaprosit za gotovinski kredit, s katerim bi pokril nedovoljeno negativno stanje na tekočem računu. Vse dokumente je že uredil, le kreditni odbor še mora potrditi kredit. Nato pa si ni mogel kaj, za lokalni časnik je dal izjavo, da bo že konec meseca postali nelikviden in da mu ne uide osebni stečaj, če mu banka ne odobri tega kredita. Kaj bi rekli temu znancu? Da je popoln idiot? Da je neprišteven? No, in kaj bi rekli o predsedniku vlade Janezu Janši, ki je prejšnji petek naredil enako?" se sprašuje P. Damijan.

V bankrot lahko državo poženejo politiki

Sprašuje se, kaj bi kot potencialni finančni investitor naredili s takšno državo, "kjer predsednik vlade pravi, da bo postala nelikvidna, če mu vi ne posodite denarja?" Dodaja, da tudi če denar posodite, ga bo ta država naslednje leto potrebovala še več. Če bi, bi zaradi tveganja želeli višje obresti, pravi P. Damijan.

"Jaz sem sicer oba tuja novinarja poskušal pomiriti s tem, da tako hudo pa res še ni. Kajti še vedno obstajajo možnosti kratkoročnega zadolževanja ali proračunske rezerve, deponirane pri bankah, in da vsaj še eno leto Slovenija ne bo postala nelikvidna," še piše ekonomist. "Lahko pa jo v bankrot že prej poženejo nespametni in neprištevni politiki. Ki se ne morejo zmeniti o najnujnejših ukrepih. Ki se prepirajo o formi, namesto o vsebini fiskalnega pravila. In ki dajejo neprištevne izjave," dodaja.

Die Presse: Janša prvič opozoril na možnost bankrota

Da je Janša v petek prvič opozoril javnost, da Sloveniji grozi bankrot, je danes sicer pisal avstrijski Die Presse. Spomnili so, da so nam nekatere bonitetne agencije v začetku avgusta znižale bonitetno oceno, kot razlog pa navedle slabo stanje v našem bančnem sektorju ter nepripravljenost vlade za reševanje težav.

Članek, ki se je sicer dotikal tudi težav Portugalske, so naslovili Sloveniji oktobra grozi bankrot. Danes so ugotovitve Die Presse sicer povzeli tudi nekateri hrvaški mediji.

Komentarjev 64
  • Žurnalček 08:09 11.december 2014.

    Če bi bil neprišteven , ne bi znal preštevati miljonov , ki jih je pokradel !

  • KrEden 15:13 08.september 2012.

    O kateri prejsnji pa govoris. Verjetno si mislil na prejsnjo Jansevo!!!!!

  • KrEden 15:11 08.september 2012.

    Pahor si je moral sposoditi, ker je prejsnja vlada, ve se kdo je to bil, prevec zapravila!!!!!!!!