Šport > Zimski športi
49 ogledov

Pa ga imamo: veliki kristalni globus!

tina maze
1/9
Reuters
Tina Maze je v pravkar končani sezoni svetovnega pokala alpskih smučark vpisala 11 zmag, s čimer je na 3. mestu na večni lestvici najboljših smučark vseh časov. Pred Mazejevo sta le slovita Švicarka Vreni Schneider s 14 zmagami v sezoni 1988/89 in Američanka Lindsey Vonn, ki je v sezoni 2011/12 nanizala 12 zmag.

11 zmag, 24 stopničk, veliki kristalni globus, več kot 1300 točk prednosti in še in še. To je samo nekaj dosežkov, ki jih je v najboljši sezoni slovenskega alpskega smučanja zabeležila Tina Maze. ''Sezone je konec. Dejstvo je, da zaključit s takim veleslalomom, kot danes, je več kot odlično. Začeti in končati z zmago, velik globus nagrada,'' je za RTV Slo povedala presrečna Črnjanka in dodala: ''So bili trenutki, ko sem sama sebe presenetila - Super G v Schladmingu, preobrat na SP v veleslalomu. Najbolj sem se presenetila, da sem bila vso sezono na stopničkah, kar se dogaja tekmovalkam, ki nastopajo v vseh disciplinah. Zasluga gre moji ekipi. Dejstvo je, da te globus zahteva celo leto, moraš biti konstanten, ne moreš si privoščiti padcev. Na svetovnem prvenstvu se vedno lahko zgodi čudež. Globus je dokaz, da si bil dober celo leto. Ni medalja, ampak je za moje pojme nekaj večjega.''

Po naporni in dolgi sezoni prihaja čas za počitek in odmik od smučarskega blišča. ''Konec sezone, zdaj je čas za čustva. Težko je ostati hladen, ko so rezultati tako dobri. Za rezultate moraš biti hladen, kar mi v določenih trenutkih letos v popolnosti ni uspelo, je pa celotna sezona več kot uspešna,'' je dejala Tina, ki že razmišlja o prihodnji sezoni: ''Se bova z Andreo pogovorila, kaj se da še bolje storiti naslednjo sezono (smeh). Mislim, da je to res neponovljivo, ogromno jih je, vem pa, da je še ogromno rezerv, določene napake so bile, če ne bi odpadli dve tekmi v zaključku, bi imela čez 2.500 točk,'' je za RTVSlo dodala najboljša smučarka na svetu.

''Imam zdravo telo kot kakšna 16-letnica''

V Lenzerheideju se je v velikem loku izogibala odgovorom na vprašanje, če je utrujena po dolgi sezoni. "Tako jezna sem bila, ko me je skoraj vsak spraševal, če sem že utrujena po dolgi in uspešni sezoni. To ti lahko zleze v glavo, vendar tem črnim mislim nisem pustila vanjo. V sezoni sem imela nekaj težav z mišicami, vendar ne velikih. Glede na moja leta je nenavadno, da sem jo odnesla brez poškodb. Bila sem dobro fizično pripravljena in sem sezono končala brez večjih težav, male pa so del športa. Imam dobro podporo Kliničnega centra, Nežka Poljanšek je ves čas z mano. Toda ne glede na vse, imam srečo, ker v vsej svoji karieri nisem imela resnih poškodb. Imam zdravo telo kot kakšna 16-letnica," je pojasnila 29-letna Črnjanka.

tina maze | Avtor: Reuters Reuters

Massi: ''Fizične omejitve ni''

Nad dosežki Tine Maze ja navdušen tudi trener Andrea Massi. ''Skrivnost je, da v športu glava naredi svoje. Tina je perfekcionist, pet let zaporedoma trenira pet ur na dan. Ima kontinuiteto, hkrati pa tudi odlične genske predispozicije,'' je povedal Massi, ki ni skorapil s pohvalami na račun svoje varovanke. ''Ona je dokaz kompletnega znanja – hitrih in tehničnih disciplin.''

Kaj pa načrti za prihodnost? ''Če bodo pogoji za delo isti, fizično ne vidim omejitve v prihodnji sezoni. Moramo biti realni. Vemo, da so te točke nekaj neverjetnega. Ne vidim, zakaj se ne bi dalo narediti podobno sezono, ne bomo gledali na točko. Mislim, da fizične omejitve ni. Tudi danes je zmagala v spodnjem delu, kar je pokazatelj njenih fizičnih sposobnosti,'' je zaključil Massi.

Alpske smučarke z največ zmagami v eni sezoni:

1. Vreni Schneider  (Švi) 14 1988/89 (7 slalom, 6 veleslalom, 1 kombinacija)
2. Lindsey Vonn (ZDA) 12 2011/12 (5 smuk, 4 super-G, 2 veleslalom, 1 superkombinacija)
3. Tina Maze (Slo) 11 2012/13 (1 smuk, 1 super-G, 5 veleslalom, 2 slalom, 2 superkombinacija)
=  Lindsey Vonn (ZDA) 11 2009/10 (6 smuk, 4 super-G, 1 superkombinacija)
=  Anja Pärson (Šve) 11 2003/04 (6 slalom, 5 veleslalom)
=  Annemarie Moser-Pröll (Avt) 11 1972/73 (8 smuk, 3 veleslalom)

Komentarjev 1
  • titty 17:06 17.marec 2013.

    B R A V O T I N A !!!!!!! Č E S T I T A M !!!!!!!!!!