Slovenija
50 ogledov

Pa srečno na meji

Postavljanje ograje na meji s Hrvaško EPA
Ko je žival enkrat znotraj ograje, prej ali slej pridejo mesarji ...

Počasi se bomo začeli zavedati, da ograja na meji predstavlja bistveno več kot žico, v katero se tu in tam ujame kakšna žival. V osnovi je to tisto, kar vidimo oziroma o čemer bolj poslušamo kot o nekem simbolu omejevanja svobode in stanja v naši družbi. Vojske še ni na naših cestah, pa ta je tako ali tako razsuta do te mere, da ne bi mogla resno izvajati niti policijskih pooblastil. Če niso dovolj plačani, so na bolniški.

Občutino seveda turdi neko psihozo, ko država popušča zahtevam policije, kupuje novo opremo in

Matej Košir (Foto: Žurnal24) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
je vse bolj glasna pri finančnem izpolnjevanju zahtev Nata. Še en hekerski napad in poleg sveta za kibernetsko varnost, bomo dobili neko agencijo z inšpekcijskimi pooblastili, ki bo lahko vdrla v vaš računalnik, če bo to v interesu nacionalne varnosti. 

Ampak stvari so bistveno bolj konkretne od teh besed. Omejil se bom le na nekatera področja, ki so jih zadeli ukrepi svežnja boja proti pranju denarja in financiranja terorizma. Medtem ko se varnostna ocena za našo državo ne spreminja, se naš mali svet na južni strani Alp spreminja v prenormirano in preregulirano družbo, ki komajda še prosto diha. Pa ne zaradi ograje.

Banke vam bodo v podpis vsilile kopico novih obrazcev, ki naj bi preprečevali pranje denarja, če jemljete kreditno kartico za podjetje. Najnovejša pogruntavščina je izjava, da niste politična osebnost in da to niso niti vaši bližnji. Na nobeno kreditno kartico zaradi istega razloga ne smete prejemati nakazil – da bi denimo predčasno pokrili limit. Banke so šle celo tako daleč, da na zaslišanja kličejo ljudi in jih sprašujejo s kom živijo in s čim se preživljajo osebe, ki jim plačujejo preživnino za otroke na bančni račun. Pa da ne govorim, da je Urad za preprečevanje denarja v tem obdobju dobil tudi inšpekcijska pooblastila... V pripravi je register dejanskih lastnikov podjetij, ki je še ena nebuloza ... Če želite postati uporabnik storitve slovenskega startupa, ki ga je finančno podprla tudi država, imenuje se borza terjatev, se morate zaradi zahtev urada za preprečevanje denarja legitemirati na Pošti. Pa ne kar na vsaki pošti, v dobi elektronskih certifikatov, morate na točno določeno!!! Če želite uporabljati Smart pay kartico za podjetje, morate v ZDA poslati kopijo računa za električno energijo... Da ne naštevam preveč... Spimpalo se jim je!!! Kakšna ograja na meji? V imenu boja proti terorizmu boste kmalu morali poročati za vsak evro, medtem pa so denimo Rusi v Sloveniji, dokazano (!) v dveh letih prek bank – tudi NLB, ki najbolj rigorozno izvaja te birokratsko, inšpekcijske (pol)trike – oprali deset milijonov evrov.  

Težava je v tem, da smo bedaki. Ko nekdo pride na idejo, da bi nas radarji snemali, gredo v zrak vsi liberalci in zagovorniki svobode gibanja, osebnih podatkov itd., čeprav bi s tem rešili sto življenj na cesti in bi bili torej bolj varni. Ne pred neko kvazi zunanjo grožnjo, ampak pred samimi seboj. Ko nekdo predlaga, da bi bili na kartici zdravstvenega zavarovanja podatki o alergijah, kroničnih boleznih, krvni skupini ... da bi rešili kakšno življenje več, se zgodba ponovi. To pa bi lahko bil poseg v zasebnost, če slučajno kakšna nepooblaščena sestra  vidi kaj več na kartici kot bolanega človeka. A zasliševanje na banki pa to ni? Pa da pošiljamo račune za storitve v Ameriko, v območje, s katerim EU nima nobenih dogovorov o zaščiti osebnih podatkov.

In naslednji korak? Prestrezanje internetnega prometa, tajne hišne preiskave in nadzori, nameščanje snemalnih naprav, lovilci telefonskih signalov ... Znanstvena fantastika? Ne, vse to je v novem zakonu o Sovi.

A boste tiho in ostali tukaj? Če ne, pa pač srečno na meji ... 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.