Slovenija
59 ogledov

Padajo stoletna drevesa

V blejskem naselju Dobe je zasebni lastnik brez soglasja občinske komisije požag Žurnal24 main
Brez soglasja. Požagali starodavne hraste in tiso. Prijave sledijo.

“Ogorčen sem nad odnosom ljudi do naše naravne dediščine. Škoda je neprecenljiva in nepopravljiva!” je bil ob včerajšnjem žaganju večstoletnih hrastov jezen blejski župan Janez Fajfar.

V naselju Dobe je zasebni lastnik brez soglasja občinske komisije požagal sedem mogočnih hrastov. “Od tega jih je imelo šest premer debla več kot 30 centimetrov, kar pomeni, da bi morala biti o posegu obveščena komisija. Zadevo bomo raziskali; v takih primerih je zagrožena globa,” je pojasnil Boris Sodja, vodja medobčinskega redarstva Bled in Bohinj.

Komisija ni bila obveščena

Saša Repe z Občine Bled je potrdila, da morajo posamezniki po občinskem odloku o urejanju javnih površin pred posegi pridobiti soglasje občinske komisije, za žaganje hrastov pa ga ni bilo.

“Komisija o tem ni bila obveščena, kar pomeni, da so bili vsaj dvesto let stari hrasti, imenovani dobi, po katerih je naselje Dobe dobilo ime, požagani brez našega soglasja. Narejena je bila neprecenljiva škoda! Del zemljišča na Dobah je razglašen za naravno vrednoto – moreno, poraslo s hrasti dobi, ki daje podobo temu delu Bleda,” je dejal Janez Petkoš, član občinske komisije, in dodal, da bodo podali prijavo na policijo in inšpekcijo.

Padla tudi mogočna tisa

Pred leti so že posekali kapitalni hrast pred Petelinom na Dobah, hraste pa uničuje tudi gnojnica. “Ljudje ne upoštevajo občinskega odloka, saj so pred kratkim požagali tudi tiso častitljive starosti v parku pred festivalno dvorano. Ne zavedajo se, da s takimi samovoljnimi dejanji Bledu delajo nepopravljivo škodo,” je poudaril Petkoš.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.