Slovenija
18 ogledov

Pade lahko od 15 do 20 cm snega

sneg Bralka
Najpozneje v petek dopoldne bo večino države prekrila snežna odeja.

"Padavine se začenjajo jutri popoldne v zahodni Sloveniji, ko bo začelo rahlo snežiti," napoveduje Benedikt Strajnar z Arso. "Nato se bodo v noči na petek nekoliko okrepile in razširile tudi proti osrednjim krajem. Snežna meja se bo nekoliko dvigovala, zato bo sneg zlasti v južni Sloveniji prešel v dež."

V petek dopoldne se bodo padavine dodatno okrepile, v notranjosti Slovenije bodo predvidoma povsod prešle v sneg in vztrajale do poznega popoldneva ali večera. "Predvidena količina padavin po državi je 15 do 25 cm," pove Strajnar.

Nevarnosti za žled ni

Zaradi vetrov južnih smeri izrazite nevarnosti za žled ni, saj bo pri tleh toplo. "Za žled je ponavadi potrebna hladna zračna masa tik ob tleh, kar pride pri nas z vetrovi vzhodnih komponent," pojasnjuje Strajnar. "Pri tleh se bo dovolj segrelo, snežna meja lahko zaniha, še posebej na jugu Slovenije, na Notranjskem, Postojnskem, Kočevskem in na Dolenjskem, kjer lahko vmes dežuje. Ob prehodu fronte nas bo dosegel hladnejši zrak in padavine v petek dopoldne bodo povsod predvidoma prešle v sneg."

Ljubljana v megli, na 400 metrih jasnina

Ljubljana je po podatkih Arsa danes edina kotlina, kjer se je naredila megla, ki bo vztrajala še dopoldne. "Ne gre za padavine, nad 400 metri je jasnina," odgovori Strajnar na vprašanje, kaj je danes pobelilo prestolnico. "To so manjši elementi, ki padajo iz megle in so lokalno omejeni."

Komentarjev 1
  • Papaja Popi 11:36 28.januar 2015.

    Ja, pa res.Pozimi lahko pade tudi sneg.