Šport
20 ogledov

Padla trdnjava kraljev: Chicago zmago od finala

Hossa Hjalmarsson Los Angeles Kings Chicago Blackhawks NHL končnica Reuters
Chicago Blackhawks so na navdušujoči četrti tekmi finala zahodne konference zadali šele prvi domači poraz Los Angeles Kings v končnici in se le na zmago približali uvrstitvi v veliki finale lige NHL (3:2). Za branilce naslova in slovenskega reprezentanta Anžeta Kopitarja je bil znova usoden gol Slovaka Mariána Hosse.

"Prvi nosilci" letošnje končnice lige NHL so proti Los Angeles Kings v Staples Centru dvakrat zaostajali, nato pa z golom slovaškega krila Mariána Hosse odločilno povedli na začetku zadnje tretjine. Chicago Blackhawks, najboljša ekipa rednega dela, so nato v končnici tekme zdržali tudi z igralcem manj na ledu in v zmagah povedli s 3:1.

Branilcem naslova so zadali tudi hud psihološki udarec, saj Kings na domačem ledu v letošnji končnici sploh še niso izgubili − od 23. marca dalje so namreč zmagali kar petnajstkrat zapored. Lanskoletni igralec končnice in dobitnik pokala Conn Smythe, vratar Jonathan Quick, kraljem ni mogel pomagati niti s 25 obrambami, medtem ko jih je njegov kolega Corey Crawford prispeval 19.

Serija se za morda odločilno peto tekmo (sobota) seli nazaj v Chicago, če bodo Kings preživeli pa je šesti obračun spet na sporedu v mestu angelov. Anže Kopitar in soigralci so sicer začeli izvrstno in z golom branilca Slave Vojnova z modre črte povedli že po nekaj več kot treh minutah. 18.000 gledalcev v Staples Centru je bilo na nogah, toda Blackhawks so po pritisku izenačili prek Bryan Bickella.

O tem so se pogovarjali

S tretjim golom v končnici je glasne domače navijače kmalu po začetku druge tretjine v ekstazo spet poslal Dustin Penner, po tem, ko je Quick s fantastično obrambo v igri petih proti trem ustavil poskus Nicka Leddyja, pa je bil nemočen pri novem izenačujočem golu Patricka Kana. Kane je pred koncem druge tretjine pospravil plošček v mrežo za 2:2.

Blackhawks so z zadetkom Hosse po dobri minuti igre v zadnji tretjini šele prvič na tekmi povedli, a je bilo to na koncu dovolj za dragoceno zmago. To je bil že sedmi gol Slovaka v letošnji končnici, Chicago pa je preživel tekmo brez suspendiranega branilca Duncana Keitha, enega najboljših posameznikov, ki je odslužil tekmo kazni zaradi udarca s palico v obraz Jeffa Carterja.

"Tako dobro so igrali doma in res smo srečni, da  smo končno končali ta njihov niz," je po obračunu dejal Hossa. "Vedeli smo za to. Pogovarjali smo se o tem pred tekmo. Upali smo na to, da ga bomo prekinili in uspelo nam je."

Liga NHL, konferenčni finale, rezultat:

Zahod

Los Angeles Kings : Chicago Blackhawks 2:3 (1:1, 1:1, 0:1) /1:3/
Vojnov (4), Penner (23); Bickell (14), Kane (39), Hossa (42)

/X:Y/ - v poševnicah je izid v zmagah, igrajo na štiri

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.