Slovenija
35 ogledov

Pahor ogorčen zaradi hrvaške enostranske odločitve o arbitraži

Kolinda Grabar Kitarović in Borut Pahor Urad predsednika
Odločitev Hrvaške, da začne postopek za enostransko odpoved mednarodne pogodbe, je prišla na Pahorjevo "veliko presenečenje, žalost in tudi ogorčenje"

Predsednik Borut Pahor je v pogovoru za časnik Delo izrazil upanje, da bo arbitražno sodišče sprejelo odločitev o določitvi meje med Slovenijo in Hrvaško. "Ne znam si predstavljati, kaj bi pomenilo, če bi bilo drugače. To bi bil hud udarec za slovensko-hrvaške odnose," je dejal. Arbitraža je edina pot, da pridemo do meje po mirni poti, je menil.

Hrvati vztrajajo

Hrvaška stran je prejšnji teden ponovila, da se zavzema za meddržavna pogajanja o meji s Slovenijo in ne za arbitražo. Pahor pa je na münchenski varnostni konferenci izrazil pričakovanje, da bo arbitražno sodišče nepristransko sprejelo odločitev o določitvi meje, "potem pa bomo videli, kako se bo to glede na hrvaška stališča uveljavljalo", na spletni strani piše Delo.

"Sodišče dela in to me pomirja, o tem pa se zdaj ne pogovarjamo veliko, ker ta pogovor ne more proizvesti nobenih konkretnih rešitev," je o odnosih s Hrvaško povedal Pahor. Dokler sodišče dela, je Slovenija po njegovem lahko zadovoljna. "Ne zato, ker bi poznala izid, a sem prepričan, da je to edini način, da pridemo do meje po mirni poti."

To bi bil hud udarec za slovensko-hrvaške odnose

Pahor upa na presojo arbitražnega sodišča, da je šlo pri "znanih napakah" slovenskega sodnika in agentke za prekrške, ki niso takšni, da bi zaradi tega prenehali opravljati svoje delo. "Ne znam si predstavljati, kaj bi pomenilo, če bi bilo drugače. To bi bil hud udarec za slovensko-hrvaške odnose, ne vem, kako bi hitro prišli do kakšnih dogovorov," je posvaril.

Odločitev Hrvaške, da začne postopek za enostransko odpoved mednarodne pogodbe, je prišla na Pahorjevo "veliko presenečenje, žalost in tudi ogorčenje". Vseeno se je odločil s hrvaško kolegico Kolindo Grabar-Kitarović nadaljevati pogovore vsaj v okviru procesa Brdo. "To je bil dolgo časa pravzaprav edini kanal med Slovenijo in Hrvaško po zaostritvi razmer po avgustovskem dogodku," je poudaril.
Slovenija danes potrebuje "odlično sodelovanje" s Hrvaško, je poudaril Pahor. "Pri reševanju begunske krize smo odvisni od dobrih odnosov z vsemi sosedami in še zlasti z Avstrijo in Hrvaško. Tukaj bi investiral v zaupanje," je dejal.

Komentarjev 28
  • Ludvik Miholic 18:50 15.februar 2016.

    SEKOLEC IN DRENIKOVA STA BILA AGENTA IN PLACENCA KATERIVA STA DELALA ZA VELIK DENAR V KORIST HRVATOM IN MED NJIMA JE TUDI ERJAVEC

  • Ludvik Miholic 18:48 15.februar 2016.

    KRIVI NISO HRVATJE AMPAK NASI AGENTI KATERI DELAJO ZA VELIK DENAR ZA TUJE DRZAVE

  • Ludvik Miholic 18:46 15.februar 2016.

    NE KRIVI HRVATE CE IMAMO SLOVENSKE AGENTE KATERI DELAJO ZA TUJE DRZAVE SAMO POGLEDAJ KAKO SMO ZGUBILI KOROSKO LETA 1918