Slovenija
26 ogledov

Pahor bo papeža povabil v Slovenijo

vatikan EPA
Predsednik republike Borut Pahor bo danes v Vatikanu začel uradni obisk, v okviru katerega ga bo v ponedeljek sprejel papež Frančišek.

Danes bo obiskal Slovenski papeški zavod Slovenik in se srečal s Slovenci, ki živijo in delujejo pri Svetem sedežu. Na obisku ga bo spremljal zunanji minister Karl Erjavec.

Predsednika republike bo nato v ponedeljek v Vatikanu sprejel papež Frančišek, srečal pa se bo tudi z državnim tajnikom Svetega sedeža kardinalom Pietrom Parolinom.

Kot so v soboto sporočili iz urada predsednika republike, pomeni obisk nadaljevanje rednega dialoga in je priložnost za izmenjavo pogledov z visokimi predstavniki Svetega sedeža na različne teme, tudi pereča mednarodna vprašanja, kot so migracije. V pogovorih bo izražen tudi interes za nadaljevanje rednega dialoga o različnih mednarodnih vprašanjih, papežu pa bo predsednik Pahor ponovil vabilo za obisk Slovenije.

Obletnice

Spomin na 25. obletnico osamosvojitve in 20. obletnico obiska svetega očeta Janeza Pavla II. v Sloveniji ter 10-letnico novih škofij bo Pahor v ponedeljek obeležil s svečano posaditvijo drevesa v vatikanskih vrtovih.

Obiskal bo tudi Suvereni malteški viteški red in se srečal z velikim mojstrom tega reda Fra' Matthewom Festingom. Predvidena je izmenjava odlikovanj, v središču pogovorov pa bo izmenjava informacij glede dobrih praks v humanitarni dejavnosti. Predsednik bo predvidoma predstavil tudi slovensko pobudo o razglasitvi 20. maja za svetovni dan čebel.

Pahor bo v Vatikan odpotoval po tistem, ko se je februarja v Sloveniji mudil vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin. Državni tajnik je takrat skupaj s Pahorjem slovesno odprl nove prostore apostolske nunciature v Ljubljani, kar je označil za pomemben trenutek v odnosih med Slovenijo in Svetim sedežem. Nunciatura je pred tem na stalni sedež v Sloveniji čakala vse od imenovanja prvega stalnega nuncija v Ljubljani Edmonda Farhata julija 1995.

Komentarjev 5
  • dragec 15:00 17.oktober 2016.

    i si res kreten od kretena

  • ode 08:47 17.oktober 2016.

    Papež kliče Pahorja na raport v Vatikan zaradi zavračanja emigrantov in ograj na meji.

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 22:51 16.oktober 2016.

    Pahor naj kar dol ostane! Papež pa itak ni dobrodošel v Sloveniji!