Slovenija
26 ogledov

Pahor: "Če ne bom izvoljen, si ne bom nikoli opomogel"

Pahor na Nedeljom u dva Facebook
V oddaji Nedljejom u 2 na hrvaški nacionalni televiziji je bil danes gost nekdanji slovenski premier Borut Pahor. Med drugim je spregovoril tudi o svojem premierskem delu, o romanci s Kosorjevo in o predsedniški kandidaturi.

V oddaji Nedjeljom u 2 je hrvaški novinar Aleksandar Stanković gostil nekdanjega slovenskega premierja Boruta Pahorja. Najprej sta se dotaknila predsedniške kampanje, v kateri Pahor dela na različnih delovnih mestih. Povedal je, da se je za to odločil, ker je nezaupanje v politiko tako veliko, ker se z navadno politično kampanjo ne da navezati stika z ljudmi. Pravi, da je delal na 35 različnih delovnih mestih, pri tem pa opravi 228 delovnih ur. Novinarju je dejal, da mu je bilo od vseh del najlepše na kmetih in v gozdu.

"Imam veliko odgovornost za krizo"

Pahor je spregovoril tudi o svojem premierskem delu. "Imam veliko odgovornost za krizo in sem jo tudi prevzel. Kot predsednik vlade sem bil strelovod, na katerega so tekli vsi hudourniki kritike," je dejal in priznal, da je podcenil sanacijo bančnega sistema.

Po padcu konja ga najbolj boli duša

Pojasnil je tudi svoj padec s konja. Dejal je, da se mu je nezgoda zgodila v zasebnem času, ko se ni ukvarjal s kampanjo. "Padel sem zaradi naivnosti, da je konj moj prijatelj in ne žival, v galopu pa sva storila vsak po svoji pameti," je dejal in dodal, da ga zdaj najbolj boli duša. "Ne glede na bolečine sem dal sodelavcem navodilo, da delamo naprej. Zdaj je moj čas, za mojo vizijo."

O Titu in komunizmu

"Ostal sem komunist tudi v 90. letih, čutil sem potrebo, da se ta stranka spremeni. Na to, kar sem naredil, sem tudi ponosen," je dejal Pahor.

Tita je označil kot kontroverzno osebnost. "Kot vojaški voditelj je pomagal pri osvoboditvi Primorske, po osvoboditvi pa je zlorabil oblast. Sprejemal je dobre politične odločitve, vendar je na drugi strani sistematično kršil človekove pravice," je svoje videnje Tita opisal Pahor in dodal, da je bil na eni strani vojaški osvoboditelj, na drugi pa diktator. Na vprašanje, ali je bil zločinec, je odgovoril: "Na to vprašanje ne znam odgovoriti."

Med njim in Kosorjevo politična romanca

Novinar je Pahorja prosil tudi, da pojasni svoj vidik na komentarje o njegovi romanci z Jadranko Kosor. Povedal je, da je z njo osebno dober prijatelj, da se je pred oddajo z njo tudi sestal v Zagrebu in da je bila "politična romantika velika".

Če ne bo izvoljen, si ne bo opomogel

"Če ne bom izvoljen, bo to pomenilo, da me je politika zapustila in to bo nesrečna ljubezen," je Pahor odgovoril na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če ne bo izvoljen na predsedniških volitvah. Kot je dodal, si ne bo nikoli opomogel, če se to zgodi.

"Kdaj bo v Sloveniji mogoče živeti od svojega dela?"

Na koncu oddaje je Stanković Pahorju zastavil vprašanje gledalca iz Slovenije, ki ga je zanimalo, kdaj bo v Sloveniji mogoče živeti od svojega dela. "Prepozno za tiste, ki si že zdaj to zaslužijo," je odgovoril Pahor.

Komentarjev 9
  • privat 09:00 21.oktober 2012.

    jaz: ko sem volil pahorja in druge politike...sem toliko izgubil ,da si nebom nikoli opomogel!!

  • linka 07:47 20.oktober 2012.

    saj to pa vam kažejo ankete že sedaj !

  • Scott 05:15 12.oktober 2012.

    Zadolžil nas je še za dodatnih 8 milijard € in s tem Slovenijo pripeljal na rob propada,nenormalno vneto je zagovarjal svojo ministrsko ekipo,še posebej nministrico za NZ,potem pa se je zgodilo spolno občevanje s živalmi(psi),itn,itn...In sedaj želi postati predsednik države.?Za kozlat!