Slovenija
19 ogledov

Pahor in Josipovič vabita, Francoz bo pomagal

 Francois Hollande Reuters
Slovenija pojutrišnjem gosti sedem voditeljev držav Zahodnega Balkana.

Na enodnevni obisk na Brdo pri Kranju sta jih namreč povabila predsednik države Borut Pahor in njegov hrvaški kolega Ivo Josipovič. Skupaj s Pahorjem in Josipovičem bodo namreč predsednik Albanije Bujar Nishani, član predsedstva Bosne in Hercegovine Željko Komšić, predsednik Črne gore Filip Vujanović, predsednica Kosova Atifete Jahjaga, predsednik Makedonije Gorge Ivanov ter Srbije Tomislav Nikolić v četrtek razpravljali kako bi lahko še bolj medsebojno sodelovali pri reševanju lastnih ter skupnih političnih vprašanj med sosedami in tudi, kako bi lahko dosegli čimboljšo pripravljenost držav, ki se potegujejo za članstvo v Evropski uniji.

Pahor in Josipović sta podpisala

Pahor in Josipovič namreč voditelje Zahodnega Balkana vabita na meddržavno konferenco, kamor bodo najvišje predstavnike držav spremljali tudi zunanji ministri teh držav. "Slovenski in hrvaški predsednik, Borut Pahor in Ivo Josipović, sta v okviru uradnega obiska 9. in 10. maja v Zagrebu sprejela deklaracijo, v kateri sta se zavzela za vzpostavitev neformalnega političnega dialoga voditeljev Zahodnega Balkana in Evropske unije, ki sta mu dala prepoznavno ime podobnih srečanj izpred nekaj let - Proces Brdo," napovedujejo v vladnem uradu za komuniciranje, kjer se skupaj z uradom predsednika države in državnim protokolom na to srečanje intenzino pripravljajo od začetka julija.

Poseben gost iz Pariza

Rešitve za težave v regiji in možnosti, da bi se Evropska unija še naprej širila in sprejemala nove države članice, bo voditeljem pomagal iskati tudi francoski predsednik François Hollande. Kot poseben gost, ki bo v četrtek na prvem uradnem obisku v Sloveniji po izvolitvi. Hkrati pa je tudi prvi francoski predsednik, ki prihaja v Slovenijo 30 let po tem, ko je bil na obisku nasploh zadnjič francoski predsednik, tedaj François Mitterand.

Hollanda, poleg udeležbe na konferenci na Brdu, v četrtek čaka še naporen pozno popoldanski program v prestolnici, ki se bo zavlekel do poznega večera. Predsednik se bo namreč v Ljubljani ločeno srečal s predsednikom Pahorjem, predsednico vlade Alenko Bratušek in predsednikom državnega zbora Jankom Vebrom. Na sedežu ljubljanske Univerze pa bo nagovoril skupino študentov, večinoma romanistike na Filozofski fakulteti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.