Slovenija
32 ogledov

"Pahor je vstal od mrtvih"

Borut Pahor štab Saša Despot
Nekdanji slovenski premier Borut Pahor je včeraj šokiral, ko je v prvem krogu premagal aktualnega predsednika Danila Türka, so si enotni tuji mediji. Najbolj so se, razumljivo, razpisali hrvaški.

Tuji mediji večinoma poročajo o znanih dejstvih včerajšnjih volitev, da je bila volilna udeležba majhna, da vodi Borut Pahor ter da nas čaka še drugi krog. V glavnem pa se vsi strinjajo, da je Pahorjeva zmaga veliko presenečenje.

Hrvaški spletni portal Index.hr je ob tem zapisal, da se pričakovanja Slovencev glede predsednika ne razlikujejo zelo od pričakovanj Hrvatov. "Novi predsednik mora biti pošten, ne sme krasti, biti mora za delavce, in tudi za upokojence ter imeti sposobnost, da usmeri vlado na pravo pot." Večernji list piše, da je bil Pahor sinoči ob povratku na politično sceno dobro razpoložen ter da je bila njegova mirna in blaga retorika v popolnem nasprotju od govoric, ki zadnje čase prihajajo iz Slovenije, zlasti tistih, da je ratifikacija pristopnega sporazuma pogojena z reševanjem vprašanja Ljubljanske banke.

Pahor bi lahko otoplil odnose

Po mnenju komentatorja Večernjega lista je neverjetno, da so vse predvolilne raziskave favorizirale Danila Türka, zdaj pa je Pahor čez noč postal glavni favorit za prihodnjega slovenskega predsednika. "Zgolj radikalni zasuk pri volilcih mu lahko prepreči, da bi nasledil Türka na čelu Slovenije," ocenjuje zagrebški časnik in dodaja: "Čeprav Türk ni bil slaba izbira za Hrvaško, bo Pahor s svojo zmago lahko otoplil odnose, ki so zaledeneli s prihodom Janševe garniture na oblast. Nenazadnje so Slovenci v Pahorju prepoznali pozitivnega politika, ki lahko razbije depresijo, ki so jo povzročili huda kriza in poslabšani odnosi s Hrvaško."

Fox News in Businessweek.com pa medtem še poudarjata, da nas bo moral naslednji predsednik znati popeljati iz krize, saj v svojih člankih pišejo o tem, kako smo nekoč veljali za stabilno in močno državo, zdaj pa nam grozi nova finančna kriza. Zapisali so, da smo naslednja država, ki bo kmalu zaprosila za pomoč in se s tem pridružila državam v krizi, Grčiji, Irski, Španiji, Portugalski in Cipru.

Komentarjev 5
  • feferon 15:32 21.november 2012.

    Saj mu privoščim, ne me narobe razumet! Ampak strah me je ,da bo SDS preveč zlahka uresničevala svoje težnje. Saj se bo gor postavljal pred kameram, potem bo pa pridkano ubogal big bosa.

  • primorka 15:47 12.november 2012.

    Bravo Borut !!! Tudi drugi krog je tvoj !!! Samo tako naprej !!!

  • linka 12:38 12.november 2012.

    upam ,da to nebo res !volk dlako menja ,čudi pa ne !preveč vehementen je ...seveda se bori za lepo plačo in ugodnosti ...menda ja ne misli kdo ,da se za nas navadne smrtnike !