Slovenija
51 ogledov

Pahor ne bi dobil polovice glasov

Kolinda in Pahor Anže Petkovšek
Za izvolitev Boruta Pahorja, sicer največjega favorita med predsedniškimi kandidati, bi bil potreben drugi krog.

Anketa Dela je potrdila, da je Borut Pahor absolutni favorit v tekmi za predsedniški mandat, ki bi se iztekel leta 2022, vendar pa do zmage ne bi prišel v prvem krogu. Ko je namreč v tekmo vstopil veleposlanik Milan Jazbec, so se tudi glasovi razpršili med tri kandidate, in Pahorju je zmanjkalo nekaj glasov.

Milan Jazbec | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Če bi bile predsedniške volitve prihodnjo nedeljo, bi 44 odstotkov vprašanih podprlo Pahorja, 12 odstotkov veleposlanika Jazbeca, deset odstotkov pa predsednika SNS Zmaga Jelinčiča.

22 odstotkov anketirancev ne bi glasovalo za nikogar od navedenih, štirje odstotki pa se volitev ne bi udeležili.

Pahorju so bolj naklonjeni volivci SD in Desusa, tudi volivci SMC, zaposleni v javnem sektorju, ženske in anketiranci s poklicno šolo. Jelinčiču so zelo naklonjeni volivci SNS, nekaj je tudi podpornikov SDS. Če se bo prijavil še kak kandidat, se bo volilno telo še bolj razpršilo.

Spletno anketo je za uredništvo Dela med 19. in 20. aprilom na reprezentativnem vzorcu 513 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik.

dezurn@zurnal24.si

Komentarjev 28
  • Papaja Popi 10:25 04.maj 2017.

    Ni bilo mišljeno Milan Kučan ! ! ! !

  • cogocogo 10:07 04.maj 2017.

    janez imas prav zal fanatikom tega ne mores razlozit ne smejo vedeti in videti drugega ,,pa morajo slediti svojim bogovom

  • cogocogo 10:05 04.maj 2017.

    nobeden ni posten pahor skrbi samo za svojo lepo rit in to mu je zivljanski cilj da pa bi deloval kot ustvarjalen politik pa mi njegovo podrocje ,,kdaj bodo uvedli preiskavo za skodo ki jo je povzrocil kot sef vlade ...prikaži več sef vlade to vas ne briga vzno da vam je tip vsec ,,no vasi potomci bodo placevali skodo za pahorjem in ostalimi zlocinci ja drugega niso nihce za svoje norosti se ni odgovarjal ,,tako je ker taki kot si ti tako ljubute te barabe