Slovenija
80 ogledov

Pahor odlikoval padalce, ki so za mornarja skočili v temo

Padalci 106. polk nacionalne garde/Ameriška vojska
Predsednik Pahor je odlikoval ameriške vojake, ki so pomagali pri reševanju ponesrečencev na slovenski ladji Tamar po aprilski nesreči. Z več kot 4.000 metrov višine so s padali skočili v trdo temo. Znano je nekaj podrobnosti glede okrevanja ranjenega slovenskega mornarja.

Predsednik države Borut Pahor je pripadnikom 102. bojne padalske enote in 103. reševalne eskadrilje 106. polka letalske narodne garde New York v prostorih slovenske misije pri ZN v New Yorku vročil medalji za zasluge na vojaškem področju za pogumno, strokovno in človekoljubno reševalno akcijo ponesrečencev na slovenski tovorni ladji Tamar.

Za odlikovanja se je v imenu odlikovanih enot zahvalila majorja Jeffrey Cannet in Edward Boughal. Oba sta povedala, da sta izjemno počaščena ob odlikovanju, in izrazila upanje, da bo slovenski mornar, ki je še vedno v bolnišnici, čim hitreje okreval.

Slovenska tovorna ladja Tamar je bila 24. aprila, ko je prišlo do eksplozije v shrambi za vzdrževalno opremo, daleč na odprtem morju v Atlantiku in ameriška obalna straža, ki je dobila klic na pomoč, je obvestila letalce na Long Islandu, ki so posebej izurjeni za tovrstne operacije. Dva filipinska mornarja sta umrla, Filipinec in Slovenec pa sta potrebovala nujno zdravniško pomoč.

Nekateri so prvi skočili v trdo temo

Vodja operacije major 102. padalske enote Edward Boughal je za STA dejal, da so jih "bratje" iz 103. reševalne eskadrilje 106. polka letalske nacionalne garde New Yorka pripeljali do ladje.

Nato je ekipa skočila s padali z višine 14.000 čevljev (okoli 4.200 metrov) za gumenjakom, ki so ga najprej odvrgli s padalom poleg potrebne zdravstvene in druge opreme. "Dobro ga osvetlimo," je na vprašanje, kako so v temi našli gumijasti čoln, z nasmehom odgovoril vodja misije praporščak Jordan Sinclair, ki je s kolegi izskočil v popolni temi, našel opremo in čoln, s katerim so se zapeljali do ladje Tamar in se vkrcali.

"Na žalost sta bila dva mornarja že mrtva, preden smo prišli, oskrbeli pa smo dva druga," je dejal Sinclair in dodal, da so v padalski enoti PJ (Pararescue Jumper) vsi tudi zdravstveno usposobljeni za reševanje v civilnih in tudi bojnih operacijah. "Reševalnih operacij opravljamo precej, vendar pa je bilo za številne med nami to prvi tak skok v noč na odprtem morju, čeprav se nenehno urimo, a ni bilo nič posebnega. Kot trening," je dejal Sinclair.

Skupaj z Bouhgalom sta zagotovila, da je bil občutek neverjeten, da sta lahko šla pomagat ljudem v stiski, še posebej, ker so lahko rešili življenja. Ekipa je potem ostala na ladji Splošne plovbe Tamar, dokler ni priplula dovolj blizu Azorov, da so od tam Portugalci poslali helikopter, s katerim so evakuirali ponesrečenca. "Še vedno mislimo na oba in molimo za hitro okrevanje," sta povedala.

Reševalcem odpovedal motor

Predsednik Pahor je dejal, da je ena njegovih najprijetnejših dolžnosti takšno podeljevanje odlikovanj, še zlasti ko se podeljuje tistim, ki pomagajo Slovencem v stiski. "Vsak, ki je doživel grdo morje, zlasti ponoči, ve, da je to za vsakega velika stiska. Kaj šele, ko se to dogaja 2500 kilometrov stran od obale z malo možnosti, da bi kdo pomagal," je dejal Pahor.

"To so ljudje, ki so služili v Iraku in v drugih vojnih operacijah in so dnevno vpeti v podobne zelo zahtevne reševalne akcije. Kljub temu je bila to zanje zelo zahtevna akcija, kjer so bili izpostavljeni tveganju, da sami izgubijo življenje ne glede na to, da so za to usposobljeni," je dejal Pahor in dodal, da je reševalcem celo odpovedal en motor in bi lahko šlo zelo narobe. "Vendar je sreča na strani pogumnih ljudi. Uspelo jim je priti na ladjo Tamar, pomagati našemu državljanu in mu dati upanje za življenje."

Prisluhnil mu bo šef ZN

Pahor se bo v ponedeljek v New Yorku udeležil slovesnega sprejema v čast 25. obletnice slovenskega članstva v ZN, pred tem pa se še sestal z generalnim sekretarjem ZN Portugalcem Antoniom Guterresom in s predsednikom 71. zasedanja Generalne skupščine ZN Petrom Thomsonom s Fidžija.

Tako so utemeljili nagrado v predsednikovem uradu:

Na reševalno misijo je odšlo sedem najbolj izkušenih padalcev – reševalcev 106. polka. Iz baze Gabreski v Westhampton Beach so s štirimotornim transportnim letalom tipa Hercules poleteli do kraja nesreče, se sredi oceana v temi spustili s padali v razburkano morje, z napihljivim čolnom odpluli do ladje, kjer je bil požar že pogašen, in temeljito zdravstveno oskrbeli vse poškodovane. Dvema hudo ranjenima, od katerih je bil eden slovenski mornar, so s tem rešili življenje. 

Izjemno zahtevna, a hkrati zelo uspešna reševalna akcija je do namestitve slovenskega mornarja v bolnišnici na Portugalskem trajala več kot 50 ur.
 

Največ zaslug za uspešno izpeljano akcijo imajo pripadniki 106. polka letalske nacionalne garde iz New Yorka. S svojo zavzetostjo, strokovnimi veščinami, pogumom in neomajno odločenostjo pomagati ljudem v stiski so se izkazali kot vrhunski pripadniki vojaških sil. S tem so navdih in spodbuda številnim junakom po svetu, ki se znajdejo pred podobnimi hudimi preizkušnjami. 


Drznost in pogum ameriških reševalcev – padalcev nista široko odmevala le v svetu vojaških letalskih profesionalcev, pač pa tudi v širši mednarodni javnosti, predvsem pa v Sloveniji, kjer se občudovanju reševalcev zaradi strokovno izpeljane akcije pridružujeta tudi iskrena hvaležnost in globoko spoštovanje.
  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.