Slovenija
41 ogledov

Pahor papežu podaril tudi potico

Borut Pahor, papež EPA
Predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja je v Vatikanu sprejel papež Frančišek. Po pogovorih je Pahor povedal, da je papeža povabil v Slovenijo in hkrati izrazil upanje, da do obiska morda pride že prihodnje leto.

Kot je poudaril slovenski predsednik Borut Pahor, je odločitev o tem, kdaj je najprimernejši trenutek za obisk Slovenije, seveda v rokah papeža, a dodal, da ima "dober občutek".

"Dejstvo je, da se v Sloveniji dogaja nekaj stvari, ki po svoji simbolni moči presegajo našo domovino, segajo široko v regijo, mednarodno skupnost. To je nekaj, kar ga privlači, in mislim da ima nove argumente, da morda prihodnje leto obišče Slovenijo," je povedal predsednik republike.


Predsednik republike se je s papežem pogovarjal predvsem o spravi, in to ne le tisti, ki zadeva neposredno Slovence. V zvezi s slednjo je Pahor papeža obvestil o nekaterih pomembnih korakih, pri čemer gre po njegovem mnenju za proces z novim zagonom, ki ga je treba negovati.

O spravi sta govorila tudi v širšem kontekstu - tudi kot o spravi kot temelju EU, ki je sedaj v krizi. Ob pogovoru o tej temi sta se nato dotaknila mladih, ki o temeljih oz. razlogih za nastanek EU ne vedo veliko ali vedo premalo.

Dotaknil se ga je

Predsednik republike Borut Pahor je po obisku še izpostavil, da ob srečanju s papežem, s katerim sta imela tudi nekaj zasebnega pogovora, nihče ne more ostati ravnodušen. "Papež ima danes v mednarodnih odnosih neko posebno vlogo, ni samo verski voditelj, ampak tudi pomemben državnik. Zavzema se za spravo, sožitje in mir. Gre za vrednote, ki povezujejo v to vizijo tudi Slovence," je dejal.

Predsednik Pahor je papežu Frančišku podaril faksimile Stiškega rokopisa, ki je nastal v cistercijanskem samostanu v Stični in velja za srednjeveško gradivo do konca 15. stoletja, ob tem pa še slovensko orehovo potico, ki je ena izmed izvirnih, uradno zaščitenih slovenskih sladic in je kot praznična obredna jed že stoletja na praznični mizi slovenskega človeka.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Avatar Leon
    Leon 10:31 18.oktober 2016.

    RKC je zločinska organizacija ,ki 2000 let mori , posiljuje , krade ,laže in zavaja revne in uboge ! RKC nikoli ni priznala žrtev zato ne more biti sprave ! V Sloveniji papež ne bo sprejet in dobrodošel kot si ...prikaži več želijo faroši . Glede Borata ne gre izgubljat besed .

  • Pepe007 07:29 18.oktober 2016.

    Vsekakor bolj smiselno povabilo, kot Putina spravljati v Slovenijo.In nek obliž na boleče rane slovenske diplomacije po blamaži v OZN, kjer je tudi Rusija hitro pozabila svoje obljube :)

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 06:17 18.oktober 2016.

    Namesto,da gostimo vatikanskega otročičkojebca,je bolje,če ta denar namenimo za naše revne družine in otroke,ki nimajo niti osnovne prehrane,kaj šele kaj drugega za priboljšek.