Slovenija
69 ogledov

"Pahor, povej resnico o stricih iz ozadja!“

Nekdanji predsednik Slovenije Milan Kučan. Špela Mohorič
Bivši predsednik Milan Kučan je na predsedniškega kandidata Boruta Pahorja danes naslovil odprto pismo. V njem piše o stricih iz ozadja, podpori vladi, poštenosti in odkriti besedi.

Milan Kučan poziva Boruta Pahorja, naj pove resnico o stricih iz ozadja, ki naj bi zrušili njegovo vlado, ker ni bil pripravljen izpolnjevati njihovih zahtev. Pahorjev molk po Kučanovih besedah nima nič z načelnostjo, je nepošten, z njim pa obtožuje.

"Državljani zaslužimo poštenost in odkrito besedo"

Po Kučanovih besedah so neprepričljivi tudi Pahorjevi poskusi pripisati krivdo za svoje politične neuspehe drugim. Prepričan je, da bi Pahor veliko pripomogel k preusmeritvi politike v reševanje socialnih in gospodarskih problemov države ter vse večjih eksistenčnih stisk njenih državljanov, če bi razkrinkal ozadja in zarote, ki domnevno ali resnično podtalno obvladujejo funkcioniranje slovenske države.

"Verjamem, da ti v volilni in morda tudi povolilni politični računici s politično desnico koristi, ko dopuščaš, da jaz in še kdo postajamo postranska škoda tvoje domnevne 'načelnosti'. Pa vendar mislim, da državljani in Slovenija tudi v volilnem času zaslužimo vsaj temeljno poštenost in odkrito besedo," je zapisal Kučan. Sicer je obljuba o viziji povezovanja, s katero nastopa kot predsedniški kandidat, po Kučanovih besedah predvsem napoved pristajanja celo na politična podtikanja, ki jemljejo človeku dostojanstvo in ukinjajo kritično politično misel.

Ni ga podpiral, a njegove vlade ni rušil

Kučan je v pismu priznal, da ga ni podprl na predčasnih parlamentarnih volitvah, in ob tem poudaril, da Pahorjeve koalicijske vlade, ki ji je javno pomagal v življenje, ni rušil. "Podpiral sem jo in javno večkrat deloval za uspeh njenih prizadevanj," je navedel.

Spomnil je, da mu je po referendumih in razpadu koalicije v daljšem pogovoru odkrito povedal, da ga ne more več podpirati, ker mu kot predsedniku vlade za učinkovito upravljanje države ni uspelo zagotoviti potrebnega usmerjanja in sodelovanja med ministrstvi ter dialoga s socialnimi partnerji. "Razen želje po dobrobiti za državo pri tem ni bilo ne stricev ne ozadij," je dodal.

"Od tvojega uspeha nikdar nisem pričakoval nikakršnih koristi in jih tudi nisem imel, od tvojega neuspeha pa sem žal imel škodo, tako kot vsi državljani in vsa Slovenija," je pismo zaključil Kučan.

Odziv Pahorja: V kampanjo se nisem podal proti komu ali čemu

Na odprto pismo se je na kratko že odzval Borut Pahor, ki se sicer mudi na delovni brigadi na poplavnem območju občin Gorišnica in Markovci. Kot je zapisal, je v zadnjih dneh deležen številnih odprtih pisem, v katerih se izražajo različna mnenja in stališča. "To je sestavni del demokratičnega procesa. Izkoriščam to priložnost za ponovni poudarek, da se v predsedniško kampanjo nisem podal proti komu ali čemu, temveč za ideje in vizije, v katere verjamem in poskušam pridobiti podporo večine ljudi." Dodal je, da ni dvoma, da bo kljub prizadevanjem kdo imel drugačna stališča zdaj in po morebitni izvolitvi, v vsakem primeru pa si bo prizadeval, da bo gradil na tistem, kar nam je skupnega.

Komentarjev 62
  • feferon 13:12 20.november 2012.

    Mantra SDS! Neko laž ponavljaj toliko časa, da ji začneš verjeti.

  • pravaresnica123 13:36 19.november 2012.

    KLOBO, zaradi tvoje izjave bi morali tvojemu fortu jajca odrezat, ampak še preden za zaplodil tebe. Res si primitiven, čeprav ti še mati nos briše. Upam, da ti bo kdo čimprej odrezal jezik in osrečil vse okoli tebe!!!

  • tartufka2226 13:12 19.november 2012.

    ti bom dal prav,tudi mojega ne ,nočem da bo pel kot jj dirigira