Slovenija
15 ogledov

Pahor: Teh volitev ne bo odločil denar

Pahor ob glasovanju na kongresu SD Saša Despot
Denarja za kampanjo Borutu Pahorju ne bo priskrbela stranka SD, ampak ga bo zbral sam s pomočjo donacij. "Sveto verjame", da mora Slovenija pristati na nadaljnje združevanje Evrope.

Skupaj končno vsi, je geslo kandidata Socialnih demokratov (SD) za predsednika republike Boruta Pahorja, ki med cilji izpostavlja složnost, osredotočanje na realne težave in izogibanje neproduktivnim, ideološkim sporom. Poudarja pomen vključitve Slovenije v združene države Evrope.

Strateški izziv Slovenije, "ki pa pomeni več kot samo novo razvojno soglasje", je po Pahorjevih besedah soglasje o tem, kako bomo Slovenci ohranili našo samobitnost, identiteto in samostojnost v Evropi, ki se hkrati deli in povezuje. Ta proces namreč po njegovih ocenah že poteka.

Če se bo del Evropske unije (EU) še tesneje povezal, mora biti Slovenija po njegovem prepričanju v novi, tesnejši povezavi. Kot predsednik bi si želel pripomoči k oblikovanju novega nacionalnega programa, saj prihodnost Slovenije vidi v bolj povezanem delu EU, je dejal ob današnji predstavitvi kandidature.

Tako pomembne težave je po njegovem mnenju mogoče rešiti, če bomo glede glavnih ciljev dovolj enotni. Zato želi tvorno pripomoči k preseganju neproduktivnih delitev in krepitvi narodne enotnosti o bistvenih ciljih.

Moramo biti del najbolj "modernega sveta"

Po Pahorjevem prepričanju sami Slovenci ne bomo izšli iz krize, evroobmočje pa da že išče rešitve. Problem pa je, da "mi kot skupnost ne opažamo tega, kar se dogaja". "Če bomo Slovenci zamudili observacijo teh procesov, bomo ali zgodovinski zamudniki in s tem pristali na obrobju novih povezav ali pa bomo, če se bomo poenotili, v pravem času na pravem čolnu", je prepričan Pahor.

Eno njegovih bistvenih sporočil, v katero "sveto verjame", pa je vprašanje: "Ali bo Slovenija tako kot druge države pristala na povečano unijo, ne le bančno ali fiskalno, temveč tudi tisto, kar tudi drugi imenujejo Združene države Evrope, ali pa bomo ostali zunaj tega kot država, ki je morda zaradi tega obsojena na tiho propadanje?"

"Slovenci lahko ohranimo našo samobitnost v pogojih odprte družbe, samo če smo del najbolj modernega dela sveta. Vse drugo nas pelje nazaj," je dejal Pahor. Tudi če bo izgubil na volitvah, je prepričan, da bo ta ideja prej ali slej zmagala.

Kot favorita vidi Türka

Pahor se je dotaknil tudi financiranja volilne kampanje. Denarja ne bo prispevala stranka SD, katere kandidat je, temveč bo denar zbiral z donacijami. Kot je dejal, ne bo denarja za televizijske oglase in spote, toda prepričan je, da denar ne more odločiti teh volitev.

Pahor je še posvaril, da bodo jeseni okoliščine v slovenski politiki precej surove, tudi če bo "šlo vse po sreči". Stvari se bodo po njegovih besedah žal zapeljale tako, da bodo poleg običajnih političnih delitev tudi ideološke. Ocenjuje še, da je sedanji predsednik Danilo Türk favorit na predsedniških volitvah in da bo na teh volitvah zelo težko uspeti.

Predsednik državnega zbora Gregor Virant je že pred dnevi za STA povedal, da bo akt o razpisu predsedniških volitev izdal v začetku avgusta. Kot je pojasnil, ima za datum volitev na razpolago štiri nedelje, in sicer prvo 28. oktobra ter naslednje tri.

Komentarjev 1
  • izvedenec 15:56 13.julij 2012.

    kako Pahorja ni sram, kot totalni komunajzarski luzer gre veselo na volitve, bananastan!!