Slovenija
49 ogledov

Pahor na obzorju vidi luč upanja

(Slovenija - Češka) Eurobasket Saša Despot
Da bi omogočili uspešnejši boj proti korupciji, se bo uvedlo nove instrumente, kot na primer neodvisnega preiskovalca, kot ga poznajo v nekaterih tujih državah, meni predsednik Borut Pahor.

Borut Pahor verjame, da zmoremo iz krize sami, "kar pa pomeni, da ne zmore samo vlada in Banka Slovenije, ampak da zmoreta obe instituciji ob pomoči opozicije in ob tvornem sodelovanju vseh v parlamentu in razumevanju socialnih partnerjev".

Slovenski predsednik je v pogovoru za komercialno televizijo POP TV za prihodnje leto napovedal, da bodo kazalci gospodarske rasti bistveno bolj optimistični, pri tem pa posvaril: "Če bomo prehitro zadovoljni s premajhnim izplenom iz vsega truda, ki smo mu bili priča v petih letih, bo Slovenija, ko se bo porodila nova kriza v mednarodni skupnosti, prešibka in bo znova šla skozi to zelo težko obdobje, kot je šla zdaj. Zato potrebujemo v novem letu neko ofenzivo tako pri praktičnih ukrepih, da ta gospodarska rast ostane trdnejša, da gremo v strukturne reforme in da okrepimo pravno državo."

O nastanku bančne luknje

Kot je spomnil, je v pogovorih z voditelji strank in na posvetih s člani protikorupcijske komisije sprejel nase odgovornost, da tam, kjer strokovna javnost opozarja na pravne praznine ali pravno entropijo, ustvarijo pravne pogoje, ki bodo omogočili uspešnejši boj proti korupciji: "V tem smislu bomo uvedli tudi nekatere nove instrumente, recimo neodvisnega preiskovalca, kot ga poznajo nekatere države zahodne Evrope in Združene države Amerike, ki bo poleg vseh drugih institucij pravne države lahko do konca odkrito pogledal v okostje kriz, kot so bančna luknja, izgradnja Teš 6 in ostale investicije, da bomo davkoplačevalci zares vedeli, da smo ugotovili vse, kar je potrebno vedeti, da nikoli več ne bi ponavljali takih napak."

Glede nastanka bančne luknje je predsednik priznal, da je bil kot tedanji premier soodgovoren za nastalo situacijo, obenem pa je zatrdil, da "če bi lahko še enkrat odločal, potem bi bil še veliko bolj trmast v svojih odločitvah in odločitvah moje vlade". Ob tem je spomnil, da je prav njegova vlada med drugim pravno kodificirala pojem tajkuna.

O zdravstveni reformi

V zvezi z zdravstveno reformo je Pahor mnenja, da vlada sama tako težke reforme ne more izpeljati, pač pa mora imeti razumevanje v DZ in sodelovanje znotraj njega ter razumevanje socialnih partnerjev. "Menim, da je ena od pomembnih odločitev, ki jo utegnemo tukaj sprejeti v začetku prihodnjega leta, dogovor med vlado in opozicijo, mislim, da tudi med socialnimi partnerji, da se v zdravstveno reformo gre," je povedal ter dodal, da obstaja toliko navzkrižnih interesov, da lahko ovire na poti do prenovljenega zdravstvenega sistema premaga samo trdna politična volja.

O protikorupcijski komisiji

Predsednik je v zvezi s svojim ravnanjem ob objavi poročila protikorupcijske komisije, ko tedanjih predsednikov dveh največjih strank Janeza Janšo in Zorana Jankovića ni pozval k odstopu, povedal, da bi danes ravnal enako kot takrat. Poslanstvo predsednika republike je po njegovem v tem, da gradi med državljani tisto, kar nam je skupnega. "To ne pomeni, da iz oportunih razlogov nisem pozval k odstopu ali koga, da ostane na mestu, ampak zavedam se, da je to past, iz katere človek potem ne more več, ker ste znova pozvani, da se opredelite," je pojasnil.

Sicer pa meni, da mora vsak odgovoriti samemu sebi in ljudem, ki so ga postavili na položaj, ali lahko z bremenom ki mu je po krivici ali pravici naloženo, "brez slehernega dvoma nepristransko opravlja svojo javno funkcijo".

O dobrih lastnostih krize

Kot edino dobro lastnost krize pa je Pahor izpostavil, da je ta končala procese divje privatizacije in zlorabe položajev, "ki bi se, če bi se nadaljevali brez krize, popolnoma spridili našo družbo". Sicer pa predsednik meni, da smo že "prešli Rubikon" in da na obzorju že lahko vidimo luč upanja, ki je dejansko dosegljiva. "Bo pa treba sedaj stopiti skupaj še toliko bolj, če ne želimo, da bo ta luč svetila samo kratek čas, ampak da nas bo toliko okrepila kot moderno družbo, da bomo rezistentni tudi krizo, ki se bo morda znova rodila čez 15 ali 20 let".

Komentarjev 11
  • privat 10:50 01.januar 2014.

    nikoli bogati človek ni znal imenovati kaj je pravica za reveža in lačnega...Tudi današnji bogataši ne znajo in ne bodo znali dati revežu pravico človeku vrednega življenja. Vidimo še namige kaj z reveži...v neko skupnost ,kje bodo nosili obleke od ...prikaži več rdečega križa ..in nekaj se jim zopet da ukrasti!!Pošteno bi bilo pa samo eno...najti krivico zakaj so postali reveži...!! Samo tito je mrtev ..fašisti pa so še vedno živi!

  • Oxxo 20:08 30.december 2013.

    PS: S polno denarnico in polnim trebuhom je lahko floskule metat narodu v obraz!

  • Oxxo 20:08 30.december 2013.

    Dost vas imamo - nališpanih pocukranih kravatarjev. VI tudi VI ste nas pripeljali sem kjer smo danes! prevzemite odgovornost. Ne samo besedno!