Slovenija
29 ogledov

Pahor želi, da se izjasnijo

Ljubljana 12.05.09, vlada, predsednik vlade, Borut Pahor, Foto: Dejan Mijovic Ljubljana 12.05.09, vlada, predsednik vlade, Borut Pahor, Foto: Dejan Mijovic
Zaradi javnih polemik ob imenovanju KPK je predsednik Pahor pisal premierki Bratuškovi. MNZ: Noveliranja zakona se ne bodo lotili "na vrat na nos".

"Iz javnih polemik ob imenovanju novega predsednika Komisije za preprečevanje korupcije je mogoče sklepati, da je članstvo oziroma bivše članstvo v politični stranki resna ovira za zaupanje javnosti v nepristransko in strokovno neodvisno opravljanje funkcij v nadzornih oziroma regulatornih organih države," je v pismu premierki Alenki Bratušek in predsedniku državnega zbora Janku Vebru zapisal predsednik države Borut Pahor.


Pahor meni, da je treba zapisati v zakon, če je članstvo oziroma bivše članstvo v strankah neprimerno za opravljanje različnih javnih funkcij. "Ni prav, da je presoja, ali je članstvo kandidata ovira ali ne za opravljanje funkcij, prepuščena predsedniku republike ali drugim deležnikom v postopku imenovanja," je še zapisal.

Celotno pismo predsednika države predsednici vlade in predsedniku državnega zbora lahko preberete tukaj.

"Ne na vrat na nos"

Na ministrstvu za notranje zadeve se bodo lotili noveliranja zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, vendar tega po besedah ministra Gregorja Viranta ne bodo storili "na vrat na nos". Najprej bodo preučili predlog odhajajočega senata Komisije za preprečevanje korupcije in mnenje treh ustavnih pravnikov, ki jih je za mnenje prosil predsednik države Borut Pahor. "Predvsem ne smemo zakona spreminjati pod vtisom vseh napak, ki so bile narejene v tokratnem postopku, ker večina teh napak nikakor ni posledica slabega zakona, ampak je šlo za slabo uporabo zakona," je izpostavil. Kot je dodal, "si je javnost že ustvarila vtis, da je bil ta postopek v celoti voden tako, da ni zadostil standardom, ki se zahtevajo za tako pomembno funkcijo, ne bi pa želel s prstom kazati na odgovornost kogarkoli".

Po njegovem mnenju bi bilo v želji, da bi KPK še naprej ostala ob policiji in tožilstvu steber boja proti korupciji, najbolj modro, da "se predsednik republike pogovori z gospodom Štefanecem o njegovem umiku ter se nato izvede transparenten, brezhiben postopek in izbere odličen predsednik KPK".

Zaradi odstopa novoizbranih namestnikov, ki funkcije sploh še nista nastopila, pa bi morala, meni Virant, z opravljanjem tekočih poslov nadaljevati sedanja namestnika Rok Praprotnik in Lilijana Selinšek.

Komentarjev 6
  • Scott 00:22 15.marec 2014.

    ...in že spet se je zlagala!Res je to, da kdor zamenja več strank je lažnivec.

  • dragec 22:04 14.marec 2014.

    Međimurski je tista bagra od Ljeljaka,njega naj jebe

  • Veteran 20:58 14.marec 2014.

    Ravno tako za Mišića niso vedli, da "prehiteva po desni"!!??