Avto
109 ogledov

Kako vam bo lahko že kmalu pajek odpeljal avto

Robot pajek Avert
V nakupovalnih centrih imajo neredko težave z nepravilno parkiranimi avtomobili, ki drugim onemogočajo, da bi zapustili parkirno mesto. Tudi zanje so našli rešitev.

Klasični "pajki" niso najbolj primerni za odvoz nepravilno parkiranih vozil v garažnih hišah. Zato so iznašli majhne robote, ki so jih razvili evropski znanstveniki v okviru projekta Avert (Autonomous Vehicle Emergency Recovery Tool) in omogočajo odstranitev vozil tudi tam, kjer bi menili, da to ni mogoče.

Mali roboti, opremljeni z gosenicami, ki jim omogočajo premikanje, samodejno obdajo pnevmatike nepravilno parkiranega avtomobila. S silo na pnevmatike dvignejo avtomobil in ga odvlečejo na stran, kjer ga naprej odpelje klasično vlečno vozilo.

Projekt Avert se je začel že leta 2012. Izdelali so prototip, ki ga zdaj preizkušajo. Po zagotovilih izumiteljev bo sistem za proizvodnjo pripravljen že prihodnje leto. Pričakujejo, da se bodo za nakup zanimali v podjetjih, ki se ukvarjajo z nepravilno parkiranimi vozili, uporabljali pa ga bodo predvsem na mestih, kjer je dostop s klasičnimi vlečnimi vozili omejen.

Komentarjev 3
  • alojzr 15:42 24.november 2015.

    Huh, raj za tatove avtomobilov. Pritisneš na knof in ti ga odpeljejo. Še s pajserjem se ne rabiš matrat.

  • Avatar čavez
    čavez 13:46 24.november 2015.

    Nova igračka za Jankovićeve rdeče lopove.